Wie kennis moet delen, slaat informatie beter op

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen zijn beter in staat om informatie op te slaan, wanneer ze weten dat ze de kennis moeten overdragen aan anderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Washington University in St. Louis (VS). Door jezelf voor te nemen de stof later aan iemand uit te leggen, kun je je leervermogen verbeteren.

Toets maken of stof uitleggen

In het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het vaktijkschrift Memory & Cognition, werd gewerkt met twee groepen studenten . De eerste groep kreeg de opdracht om zich voor te bereiden op schriftelijke toetsing, terwijl de tweede groep studenten werd verteld dat ze de stof aan een collega-student moesten uitleggen. In werkelijkheid kreeg iedereen de schriftelijk toets, die vervolgens een stuk beter werd gemaakt door de studenten uit de tweede groep. “Dit impliceert dat de mindset van een student tijdens en voorafgaand aan het leren een grote invloed kan hebben op het leersucces,” aldus onderzoeksleider en postdoctoraal researcher John Nestojko. “Daarnaast zie je dat een simpele instructie al een groot effect kan hebben.”

Effectiviteit van leren verbeteren

Volgens de onderzoekers biedt deze manier van het beïnvloeden van studenten een mooie en goedkope mogelijkheid om de effectiviteit van het leerproces te verbeteren. Nestojko: “Wat ik het meest intrigerend vind aan dit onderzoek, is dat de invloed op het leersucces groot was, hoewel we niets meer deden dan het aanpassen van de verwachtingen van de studenten.” Wanneer studenten denken dat ze de stof moeten gaan uitleggen, ordenen ze de informatie veel bewuster en halen ze de belangrijkste punten uit een tekst. Co-auteur Elizabeth Bjork wijst erop dat studenten deze vaardigheden niet of nauwelijks aanspreken wanneer ze zich voorbereiden op een toets: “Zonde, omdat ze deze vaardigheden wel in hun bagage hebben.”