Jongeren verkiezen baanzekerheid boven privacy

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Millennials (jongeren geboren tussen grofweg 1982 en 2001) hebben minder moeite met het openbaar maken van informatie dan oudere generaties, blijkt uit onderzoek van PwC (PricewaterhouseCoopers). Ze zijn bereid wat privacy op te geven in ruil voor meer baanzekerheid en persoonlijk afgestemde arbeidsomstandigheden.

Privacy niet heilig

Accountancy - annex consultancybedrijf PwC voorspelt in een rapport met de titel ‘Future of Work: a Journey to 2022’ dat bedrijven de komende jaren meer gebruik zullen gaan maken van ‘data profiling’: het opstellen van iemands profiel op basis van online data. Dit omdat de millennials (ook wel: generatie Y) er minder moeite mee hebben om sociale informatie met hun werkgever te delen, in ruil voor een meer persoonlijke afstemming van arbeidsvoorwaarden en een grotere baanzekerheid. Iets meer dan een derde (36%) van de millennials geeft aan deze voordelen belangrijker te vinden dan hun privacy.

Personeel monitoren

Anthony Bruce, onderzoeksleider en partner bij PwC: “Zoals online aanbieders socialmediaprofielen gebruiken om het winkelproces af te stemmen op persoonlijke voorkeuren, zo zullen werkgevers binnenkort in staat zijn de werkprestaties en het welzijn van hun personeel vast te stellen op basis van persoonlijke data. Zo zouden ze de gezondheid van hun werknemers kunnen monitoren en persoonlijk afgestemde tips kunnen geven voor een gezonde levensstijl. Dit alles om verzuim te voorkomen.” Een meerderheid van HR-managers (58%) geeft in het onderzoek aan al bezig te zijn zich voor te bereiden op dergelijk gebruik van data.