Verstandige werknemer brengt zes uur per week met zijn baas door

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Hoeveel tijd een werknemer met zijn leidinggevende doorbrengt, is van groot belang voor zijn functioneren. Uit een enquête van consultancybureau Leadership IQ blijkt dat zes uur per week voor een werknemer de ideale periode is om met de baas door te brengen. Te veel tijd met je werkgever doorbrengen veroorzaakt een ongemakkelijk gevoel; te weinig kan motivatieverlies betekenen.

Balans tussen negatieve en positieve aspecten

Op basis van de enquête is een periode van zes uur ideaal om de positieve en negatieve aspecten van de verhouding baas-werknemer in balans te houden. Voor personeel in het middenkader ligt dit op negen á tien uur, terwijl een manager het best zeven á acht uur met hogergeplaatsten kan doorbrengen. Volgens Mark Murphy, CEO van Leadership IQ, komt dit verschil doordat managers en middenkaderfunctionarissen over het algemeen een eenzamere baan hebben dan de uitvoerenden. Daarnaast maken managers zich in deze roerige tijden vaak zorgen om hun baan: nog een reden om meer in de relatie met de baas te investeren.

Angst voor extra werk

Een veel gehoorde reden om juist niet te veel met de baas te spreken, is dat mensen bang zijn om zich extra werk op de hals te halen. Volgens Murphy is dit geen goede tactiek: “Dit zal uiteindelijk tegen je werken, omdat uit zicht blijven slecht is voor je carrière: je loopt eerder promoties en interessante projecten mis.” Voor wie bang is om een gesprek met de baas aan te knopen, heeft Murphy een tip: “Begin ermee enkele goed doordachte inzichten of oplossingen aan te dragen tijdens een vergadering. Let er vervolgens op hoe de baas reageert, zodat je een onderwerp hebt om later een-op-een over te spreken.” Verder stelt Murphy dat een gesprek met je leidinggevende, net als een gesprek met een klant, goed voorbereid moet worden: “De baas is je belangrijkste interne klant. Zorg dat er altijd iets te bespreken valt!”