Heb jij de symptomen van een werkverslaving? - Test jezelf hier

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Je hoort het wel vaker. Trots vertellen mensen elkaar dat ze extreem lange dagen op kantoor doorbrengen en regelmatig de 70 uur per week passeren. Tegenwoordig bestaat er de schijn dat lange werkdagen inherent zijn aan succes. Hierin schuilt een groot gevaar, aldus het onderzoeksbureau PLOS one uit Noorwegen.

Werkverslaving is ernstige aandoening

Werkverslaving wordt na de uitvoer van meerdere wetenschappelijke onderzoeken steeds meer gezien als een ernstige aandoening. Dit fenomeen wordt ook wel omschreven als het “overbezorgd zijn over werk, gedreven worden door een sterke en oncontroleerbare drang om te werken en zoveel energie in het werk steken dat het privéleven en de gezondheid er onder lijden.” 

Werkverslavingsschaal van Bergen

De onderzoekers ondervroegen ruim 1.000 respondenten een score tussen de een en de vijf te geven op zeven vragen over werkstress. De vragen zijn gebaseerd op de Werkverslavingsschaal van Bergen. Wie een hoge score invult bij minimaal vier van de zeven vragen is werkverslaafd.

De betreffende criteria zijn:

1. Denk je na over hoeveel extra tijd je kan vrijmaken voor je werk?
2. Besteed je meer aandacht aan je werk dan aanvankelijk was bedoeld?
3. Werk je om gevoelens van schuld, angst, hulpeloosheid en depressie te verminderen?
4. Word je door anderen gevraagd om minder tijd aan werk te besteden zonder daar gehoor aan te geven?
5. Raak je gestrest wanneer je van je werk wordt afgehouden?
6. Heeft jouw werk voorrang en laat je je hobby’s, vrijetijdsactiviteiten en sport daarvoor links liggen?
7. Heb je ooit zo hard gewerkt dat het jouw gezondheid heeft beïnvloed?

Uit het onderzoek van PLOS one blijkt dat Scandinavië naar schatting 8% workaholics telt. Scandinavië staat als regio bekend om haar goede arbeidsomstandigheden en sociale vangnet. Dit percentage ligt bij minder welgestelde landen nog hoger.

Niet serieus nemen van verslaving grootste valkuil

De oorzaak van het probleem lijkt vooral te zitten in het zelf niet serieus nemen van de ‘werkverslaving’. Mensen denken dat het normaal is en zien werkverslaving niet als een probleem dat zomaar te behandelen is. Wetenschappelijk onderzoek moet in de komende jaren uitwijzen welke therapieën en stappenprogramma’s het meest effectief zijn.