Economie groeit maar werkgelegenheid neemt af

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De economie heeft het afgelopen kwartaal een lichte stijging doorgemaakt van 0,5% ten opzichte van een kwartaal eerder. De stijging is vooral aan de export te danken, blijkt uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Daling van de werkgelegenheid

In het tweede kwartaal van 2014 zijn er tachtigduizend banen minder dan een jaar eerder. Alle bedrijfstakken kampen met banenverlies, maar met name de zorgsector wordt hard getroffen. Deze verliest maar liefst vijfendertigduizend banen, vooral door de krimp in de werkgelegenheid in de thuiszorg en de kinderopvang.

Ook in de bouwsecto r is een aflopende werkgelegenheid geconstateerd van eenentwintigduizend banen ten opzichte van een jaar eerder. De sterke afname van de bouwproductie in eerdere jaren is de oorzaak van het banenverlies.

Stijging aantal vacatures

Ondanks het banenverlies in diverse sectoren ziet het er in de zakelijke dienstverlening rooskleuriger uit. In deze sector zijn er veertiendduizend banen meer dan een jaar eerder, waarvan een groot deel bij uitzendbureaus.

Daarnaast is het aantal vacatures in de detailhandel gestegen dankzij de toegenomen winkelbezoeken van consumenten, waardoor de vraag naar personeel is gestegen. Volgens het CBS duidt een stijgende inzet van uitzendkrachten doorgaans op de eerste fase van herstel van de werkgelegenheid.