Werknemer wil zelf werkplek en uren bepalen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederlandse werknemers willen in toenemende mate zelf bepalen waar, wanneer en hoe lang ze werken, blijkt uit een onderzoek van adviesbureau McKinsey en De Telegraaf. Het aantal thuiswerkers steeg het afgelopen jaar tot 930.000 personen.

‘Roosteren’

In het ideaalplaatje van de moderne werknemer sluiten werk en privé naadloos op elkaar aan, zonder dat er sprake is van vaste werktijden. Deze veranderde behoeften van de werknemer worden door de onderzoekers omschreven met de term ‘roosteren’: niet de baas, maar de werknemer bepaalt in toenemende mate de werktijden. De resultaten zijn opvallend, omdat kort geleden nog een onderzoek verscheen waarin werd gesteld dat thuiswerken nauwelijks populairder is geworden.

Vier op de vijf bereid thuis te werken

Het afgelopen jaar steeg het aantal thuiswerkers van 870.000 tot 930.000. Vier van de vijf werknemers geeft aan al (deels) thuis te werken of dit graag te willen. Als belangrijkste reden wordt het vermijden van stress als gevolg van woon-werkverkeer genoemd. Verder blijkt uit het onderzoek dat Nederlandse werknemers liever meer uren per week werken dan dat ze doorwerken na het bereiken van de pensioenleeftijd.