Seksuele intimidatie vooral door externen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Daders van seksuele intimidatie op de werkvloer zijn veel vaker patiënten, passagiers of andere externen dan collega’s of managers  . Dit komt naar voren uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, uitgevoerd door het CBS en TNO met steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vooral vrouwen slachtoffer

Van de meer dan 23.000 respondenten gaf 5,3% aan het afgelopen jaar eens of meerdere keren te maken te hebben gehad met seksuele intimadatie door een externe. Dit percentage ligt een stuk hoger wanneer alleen de vrouwen worden meegerekend, namelijk op 9%. Een veel kleiner percentage (1,8%) heeft te maken gehad met ongewenste intimiteiten door collega’s of leidinggevenden . Ook hier ligt het percentage bij vrouwen hoger (3%).

Arbeidsomstandigheden: van werkdruk tot pesten

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden wordt jaarlijks gehouden en biedt informatie over verscheidene aspecten van de arbeidssituatie van werknemers. Behalve seksuele intimidatie komen onder meer werktijden, arbeidsongevallen, agressie, werkdruk en arbeidsvoorwaarden aan de orde. Ook het onderwerp pesten op de werkvloer wordt behandeld in de enquête en hier zijn de rollen van internen en externen juist omgedraaid. 7,1% Van de ondervraagden geeft aan met pestgedrag van collega’s of managers te maken hebben gehad, terwijl 5,8% aangeeft te zijn gepest door externen.