Succesvolle organisaties hebben jongeren en vrouwen in de top

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het succes van een organisatie hangt samen met de aanwezigheid van millennials (werknemers van 18 tot 35 jaar) en vrouwen in leiderschapsposities. Dat blijkt uit The Global Leadership Forecast, gepresenteerd door onderzoeksorganisaties DDI (Development Dimensions International) en The Conference Board. Aan het onderzoek werkten 13.124 leiders uit de hele wereld mee, wat neerkomt op 48 landen en 32 grote industrieën.

Millennials minst verbonden met werkgever ondanks succes

De aanwezigheid van millennials in leidinggevende posities houdt verband met een sterke groei van het bedrijf. Bedrijven waar 30% van de jongeren hogere posities bekleedt, maakten een explosieve groei door, zo toont de studie aan. Wanneer 20% van de jongeren werkzaam is in de top, werd er een lage tot lichte groei geconstateerd. Van alle onderzochte groepen blijken de millennials zich het minst verbonden te voelen met hun werkgever en vaak binnen een jaar alweer te vertrekken.

Minder kans op toppositie voor vrouwen

Ook het aantal vrouwen in leidinggevende posities blijkt een graadmeter van het succes van een bedrijf. In de best presterende 20% van de deelnemende bedrijven zijn bijna twee keer zoveel vrouwen in leidinggevende posities werkzaam als in de 20% slechtst presterende bedrijven. Het zijn veelal high-potentials die deze rollen vervullen.

Organisaties met veel vrouwen in de top succesvoller mogen dan succesvoller blijken, toch stellen de onderzoekers dat de prestigieuze functies veelal naar mannen gaan. De vrouwen blijven hierdoor minder zichtbaar in de top.

Diversiteit in organisatie heeft aantoonbare voordelen

“Om als bedrijf succesvoller te zijn, moeten de huidige ontwikkelingsprogramma’s worden versterkt zodat alle leiders, inclusief vrouwen en millennials, hun vaardigheden kunnen verbeteren”, aldus co-auteur E. Sinar. Verder raden de onderzoekers bedrijven aan alle werknemers eerlijk te behandelen en gelijke kansen te geven, aangezien diversiteit in organisaties aantoonbare voordelen heeft.