Tatoeage nadelig tijdens sollicitatiegesprek

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Tatoeages mogen dan steeds meer maatschappelijk geaccepteerd zijn, tijdens een sollicitatiegesprek blijken ze toch in je nadeel te werken. Dat tonen onderzoekers van de University of St. Andrews (Schotland) aan. Hoe groter en zichtbaarder de tattoo, hoe negatiever de werkzoekenden worden beoordeeld.

Beoordeling op basis van foto

Hoogleraar management Andrew Timming presenteert zijn onderzoek – dat overigens nog officieel gepubliceerd moet worden – in *The Economist*. Respondenten beoordelen sollicitanten in dit onderzoek op basis van foto’s, waarbij opvalt dat de werkzoekenden met tatoeages een aanzienlijk slechtere beoordeling krijgen. En dat terwijl ze net zo gekwalificeerd zijn voor de baan als de kandidaten zonder tattoo. Kleine versieringen met bloemen of vlinders hebben geen negatieve uitwerking, maar bij grotere en andersoortige tatoeages is het effect evident. Opvallend genoeg blijkt de negatievere indruk van getatoeëerde kandidaten ook te bestaan wanneer de baas zelf een tatoeage heeft.

Niet altijd een nadeel

Toch zijn er, zo toont het onderzoek aan, wel degelijk werkplekken waar je met een tatoeage niet in het nadeel bent. Eén hiervan is de gevangenis. Hier kan wat inkt op het lichaam zelfs van pas komen voor cipiers en andere medewerkers, die zo gemakkelijker een band kunnen opbouwen met de gedetineerden. Ook bedrijven die zich op een jonger publiek richten, blijken meer open te staan voor kandiaten met tatoeages.