De 6 meest bizarre regels op de werkvloer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Gepaste kleding, telefoon op stil en kopjes in de vaatwasser: enkele simpele regels waar geen werknemer raar van zal opkijken. Dat het ook anders kan, bewijzen de volgende voorbeelden. Deze werkgevers stellen gedurfde eisen…

**6. Maximaal zes minuten per dag naar het toilet**

WaterSavers (VS, producent van waterkranen)

Bij het Amerikaanse bedrijf WaterSavers, dat kranen produceert, mogen werknemers per dag maximaal zes minuten naar het toilet. Controle vindt plaats middels een heus pasjessysteem. Gelukkig is er ook een positieve kant: wie een maand lang niet buiten de lunchpauze om naar de wc gaat, krijgt een bonus. Kortom: plasje ophouden betekent handje ophouden.
Bron: Chicago Tribune

**5. Geen opvallende brillen, snorren of kapsels**

Disney Company (VS, themaparken)

Het lijkt misschien een zorgeloos bestaan: kinderen entertainen in een pretpark. Maar de eisen die aan de medewerkers van Amerikaanse Disneyparken worden gesteld, zijn niet kinderachtig. Of eigenlijk: juist wel kinderachtig. Zo mogen de werknemers alleen brillen dragen met traditionele monturen en kleuren. Ook aan snorren worden de nodige eisen gesteld: deze moeten goed onderhouden zijn en mogen de mondhoeken niet passeren. En, dames: gekleurde nagellak is not done. Alsof dat nog niet genoeg is, moeten ook de kapsels ‘klassiek’ zijn, zowel bij mannen als bij vrouwen. Verf is uiteraard verboden.

Bron: The Daily Beast

**4. Verboden zwarte kleding te dragen**

Abercrombie & Fitch (VS, kledingwinkels)

De CEO van Abercrombie & Fitch, Michael Jeffries, houdt niet van de kleur zwart. Daarom is het voor medewerkers verboden om zwart te dragen en wordt de kleur ook (bijna) niet verkocht in de winkel. De formele verklaring van Abercrombie luidt: de kleur zwart past niet bij het imago van het merk, omdat deze te formeel is voor Abercrombie. Logische oplossing: op de zwarte lijst met die kleur.

Bron: Business Insider

**3. Ongestelde vrouwen moeten een hoofdband dragen**

Lidl

Je leest het goed: een hoofdband voor ongestelde vrouwen. Deze band leverde Lidl enkele jaren geleden een hoop publiciteit op. De bedoeling was dat winkelmanagers duidelijk konden zien wie recht had op extra plaspauzes en wie niet. Veel vrouwen probeerden namelijk misbruik te maken van de regel dat menstruerende medewerkers onbeperkt naar het toilet mochten. Na ophef in de internationale pers besloot Lidl de maatregel uiteindelijk te schrappen.

Bron: de Volkskrant

**2. Cupmaat op het naamplaatje**

Change (Zweden, ondergoedketen)

Om klanten te helpen bij het inschatten van hun bh-maat, werd het de medewerksters van een Zweedse ondergoedketen verplicht gesteld een badge te dragen met daarop hun naam en cupmaat. Volgens het management zou dit horen bij de adviserende functie van lingerieverkopers. Enkele medewerksters – cupmaat onbekend - waren niet zo te spreken over de maatregel en tekenden protest aan, tot in de rechtbank aan toe. Zij werden in het gelijk gesteld en ontvingen een schadevergoeding.

Bron: The Huffington Post

**1. Verplicht single blijven**

Qatar Airways

Wie stewardess wil zijn bij Qatar Airways, moet aan strenge eisen voldoen. Zoals bij meer luchtvaartmaatschappijen vindt er selectie plaats op grond van uiterlijk en kledingmaat. Maar bij Qatar gaan ze nog een stapje verder. De maatschappij houdt bijvoorbeeld bij hoe laat de dames ‘s avonds thuis zijn, of ze roken in de pauze en of ze niet met een vreemde meerijden naar het vliegveld. Maar het opmerkelijkst is toch wel dat de dames, wanneer ze beginnen met hun baan, moeten verklaren de komende vijf jaar vrijgezel te blijven. Hoe de maatschappij dit controleert, is niet duidelijk.

Bron: NRC Handelsblad