Meer vakantie levert betere werknemers op

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Medewerkers die meer vakantiedagen krijgen, gaan beter presteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Zürich, dat onderzocht wat de invloed van herstel is op het energieniveau en concentratievermogen van werknemers. Dankzij voldoende ontspanning komt een medewerker in de juiste flow om te kunnen presteren op het werk, stellen de Zwitserse psychologen .

ERM-model

Het principe is eenvoudig: na hun werk voelen mensen zich vaak moe. Nemen ze vervolgens een paar dagen vrij, of gaan ze ‘s avonds iets leuks doen, dan komen ze frisser en beter hersteld terug. Volgens dit zogenaamde ERM-model (effect recovery model) herstellen mensen beter wanneer ze zich tijdens de herstelperiode niet bezighouden met zaken die de vermoeidheid hebben veroorzaakt. Iets totaal anders doen dan je op je werk doet, werkt dus het best.

U-vorm

De psychologen onderzochten de precieze werking van de flow waarin een werknemer kan komen: een toestand van aangename onderdompeling in een taak, waarbij het werk vanzelf lijkt te gaan. De hypothese was dat het energieniveau een U-vorm zou laten zien: ‘s ochtends veel energie, een afname na de lunch en vervolgens weer een stijging naar het einde toe. Dit patroon bleek echter alleen voor te komen bij de meest uitgeruste personen. Bij de meerderheid was het energiepeil alleen in de ochtend hoog en nam het gedurende de dag slechts af. Maike E. Debus, als psycholoog betrokken bij het onderzoek, benadrukt het belang van voldoende afleiding na het werk: “Om in een goede werkflow te kunnen komen, is het ontzettend belangrijk om voldoende te ontspannen na werktijd.”