Jonge managers scoren beter

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven toont aan werknemers tevredener zijn over jonge managers dan over oudere. Zowel op het gebied van coaching als communicatie scoren de jonge bazen beter dan hun meer ervaren collega’s.

Uitgebreide enquête


Het onderzoek van de KU Leuven vond plaats in samenwerking met het Nederlandse vermogensfonds Instituut Gak en bood meer dan 500.000 werknemers de mogelijkheid hun leidinggevende eerlijk en anoniem te evalueren. 122.000 Nederlandse en Belgische bazen werden beoordeeld door middel van een omvangrijke enquête. Vragen die hierin werden gesteld zijn bijvoorbeeld: ‘durft jouw baas knopen door te hakken?’ en creëert jouw baas een goede werksfeer?’. De groep managers die het best scoort, blijkt die tussen de 20 en 34 jaar.

Op alle vlakken beter


"De jongere managers doen het gemiddeld op alle vlakken beter, zowel op het takenaspect als op de relatie tussen baas en werknemer," aldus Jena Deprez, als psycholoog verbonden aan de KU.  "Hun leiderschapsstijlen worden meer gewaardeerd, ze geven minder directe bevelen en hebben meer aandacht voor de noden en wensen van het individu op de werkvloer." Daarnaast blijken de jonge bazen ook democratischer en eerder geneigd een beslissing samen te nemen.

Oude baas als voorbeeld


Volgens Deprez ligt de verklaring voor de goede score van de jongere managers in het feit dat zij pas relatief kort de leiding hebben. “"Zij weten nog goed welk idee zij zelf hadden van 'een goede baas'. Ze herinneren zich uitstekend wat hen allemaal stoorde bij hun chef. Vaak worden ze gedreven door het gevoel: ik wil het anders doen. Beter vooral." Overigens hoeven de oudere bazen zich volgens Deprez niet al te veel zorgen te maken: "In absolute cijfers is ook hun evaluatie goed te noemen."