Vaag taalgebruik wekt indruk van macht

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Sprekers maken een sterkere, meer charismatische indruk op hun publiek wanneer ze abstracte termen gebruiken, zo tonen Amerikaanse onderzoekers aan. Zij voerden verschillende experimenten uit, waarbij de vagere sprekers telkens meer indruk maakten dan de concrete, precieze vertellers.

Concreet vs. abstract

Wetenschappers van de University of Southern California en de University of California werkten samen aan dit onderzoek, waarbij werd nagegaan hoe toehoorders het imago van een spreker beoordelen en hoe dit imago door de spreker kan worden beïnvloed. Ze concentreerden zich hierbij op de mate van abstractheid in het taalgebruik: spreekt iemand bijvoorbeeld - in het geval van een natuurramp - over 107 doden, of over een nationale catastrofe? De woordkeuze blijkt een behoordelijke invloed te hebben: de sprekers die voor de tweede variant kozen, werden gezien als betere leiders. In staat zijn te abstraheren wordt door het publiek gezien als een belangrijke leidinggevende kwaliteit.

Kern van waarheid

Hoewel een zekere mate van vaagheid dus gezag kan opleveren, moet het effect niet worden overdreven, waarschuwt Cheryl Wakslak, als assistant professor aan de University of Southern California betrokken bij het onderzoek. “Te veel vaag taalgebruik maakt dat je alleen maar dommer overkomt. Onzin werkt alleen als er een kern van waarheid in zit.” Kortom, de boodschap voor politici en andere sprekers is duidelijk: de boel een beetje abstract houden werkt prima, maar uitsluitend vaagtaal bezigen wordt afgestraft.