Werkloosheid in Nederland opnieuw gedaald

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De Nederlandse werkloosheid is in juni wederom gedaald, zo meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De afname bedraagt 16.000 personen, waarmee de werkloosheid uitkomt op 8,4% van de beroepsbevolking.

‘Echte’ daling werkloosheid

In mei was er al een sterke daling van de werkloosheid te noteren en deze heeft zich in juni dus doorgezet. Het belangrijkste verschil met het eerste kwartaal van dit jaar, toen het aantal werklozen ook al daalde, is dat de daling nu te danken is aan het feit dat mensen werk hebben gevonden. Eerder daalde het werkloosheidscijfers vanwege ontmoedigde werklozen die niet langer probeerden een baan te vinden. 

Minder WW-uitkeringen

Het CBS maakt ook bekend dat het aantal mensen dat een WW-uitkering ontvangt, met 1,1% is afgenomen. Het totaal aantal WW’ers ligt nu op 431.000. Opvallend is dat het aantal WW-uitkeringen in alle sectoren is gedaald, met uitzondering van het  openbaar bestuur . Hier steeg het aantal uitkeringen met maar liefst 4,7%. Over alle sectoren gemeten noteert alleen het aantal uitkeringen aan 55-plussers een stijging. Onder jongeren (personen tot 25 jaar) nam het aantal WW-uitkeringen het sterkst af.

Onder Europees gemiddelde

Vergeleken met andere Europese landen valt het Nederlandse werkloosheidscijfer erg mee, stelt het CBS. In de gebruikelijke internationale definitie van werkloosheid, die is opgesteld door de International Labour Organisation, bedraagt de werkloosheid in Nederland voor de maand juni 6,8%. Het gemiddelde in de eurozone ligt (op basis van de cijfers van mei) op 11,6%; voor de Europese Unie is het gemiddelde iets lager: 10,3%.

Definitie van werkloosheid

De ILO hanteert een ruimere definitie van de beroepsbevolking dan het CBS en rekent bijvoorbeeld ook scholieren mee die een bijbaan zoeken voor enkele uren. Het CBS telt werkzoekenden pas mee wanneer ze werk zoeken voor twaalf uur per week of meer. Overigens zal het CBS vanaf volgend jaar de internationale definitie overnemen, waardoor het Nederlandse werkloosheidscijfer waarschijnlijk opnieuw lager zal uitkomen.