Hoogopgeleide technici razend populair op arbeidsmarkt

22-06-2016 Redactie vacatures.nl
Het aantal vacatures voor hoogopgeleide technici is extreem toegenomen ten opzichte van 2013, namelijk met een landelijk gemiddelde van 33%.

Technici die werkzaam zijn in de regio Amsterdam profiteren het meest van deze situatie met maar liefst een toename van 51% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de conclusie van een onderzoek naar ontwikkelingen en trends op de technische arbeidsmarkt door Hilbrand van der Kooi, competence director technology bij onderzoeksbureau Yacht.

Tekort aan engineers in Amsterdam en Eindhoven


Met name in de regio’s Amsterdam en Eindhoven is de vraag naar engineers explosief gestegen. Ten opzichte van 2013 is er in het zelfde kwartaal in 2014 een stijging van liefst 59% en 53% geconstateerd. Daarnaast is de vraag naar designers met 25% gestegen, al delft deze het onderspit vergeleken met de gemiddelde groei van andere functies uit de industriële sector.

Van der Kooi: “Hieruit kunnen we concluderen dat de nadruk binnen de industriële sector nog vooral op productieoptimalisatie ligt en minder op productinnovatie. Op de vraag waar de groei in de industriële sector vandaan komt, antwoordt van der Kooi: “Vooral de extra investeringen in onderhoudsprogramma’s binnen de petrochemische sector en infrastructurele projecten, zoals de uitbreiding van onze nationale luchthaven, hebben de groei in deze sector mogelijk gemaakt.”

Te weinig jongeren kiezen voor technische opleiding


Het tekort aan hoogopgeleide technici is voor een deel te wijten aan de vergrijzing, maar vooral aan het feit dat er gewoonweg weinig interesse is in technische opleidingen bij jongeren. Die conclusie trekt Stijn Berden van Yacht: “De instroom van technici hapert. Op dit moment kiezen twee van de tien leerlingen in Nederland voor een technische opleiding, dit moeten er minstens vier op tien zijn, wil Nederland op lange termijn de kennispositie handhaven”.