Van één op de acht sollicitanten staat integriteit ter discussie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De integriteit van één op de acht sollicitanten wordt betwijfeld, blijkt uit cijfers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het onderzoeksbureau Levent Group. Naast de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) blijft de pre-employment screening daarom aan te raden voor werkgevers.

Justitiële antecedenten

In totaal werden er vorig jaar 733.156 VOG-aanvragen ingediend; 4.141 hiervan werden geweigerd. Het feit dat iemand justitiële antecedenten heeft (oftewel in het verleden in aanraking is geweest met justitie) is niet doorslaggevend voor het verkrijgen van de VOG. In 2013 ontvingen 109.325 mensen met justitiële antecedenten toch een VOG. In dergelijke gevallen wordt bekeken of de antecedenten relevant zijn voor de beoogde functie van de werknemer. Zo niet, dan kan de verklaring alsnog worden afgegeven.

Pre-employment screening

Als aanvulling op het antecedentenonderzoek door justitie laten veel werkgevers sollicitanten screenen: de zogeheten pre-employment screening. Onderzoeksbureau Levent Group constateert in 2,4% van de gevallen dat de integriteit van een nieuwe medewerker ernstig ter discussie staat. In zo’n geval betekent de onderzochte persoon een risico voor de betrouwbaarheid, integriteit en/of het imago van de werkgever. Bovendien komt in 12,1% van de onderzoeken informatie aan het licht die niet of onjuist was opgegeven door de sollicitant.