Vriendschappen op de werkvloer goed voor motivatie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Goede sociale contacten met collega’s leiden ertoe dat werknemers gemotiveerder zijn en in sommige gevallen zelfs gelukkiger. Wereldwijd onderzoek van LinkedIn naar sociale verhoudingen op de werkvloer toont dit aan. Opvallend is dat de vriendschappen in Nederland oppervlakkiger blijven dan in de rest van de wereld.

Vriendschap en carrière

Bijna drie kwart van de Nederlanders is van mening dat goede sociale contacten met collega’s een gunstige uitwerking hebben op de werkomgeving. 44% Geeft aan dat vriendschappen op de werkvloer extra motivatie opleveren; 37% stelt er zelfs gelukkig van te worden. Toch is er voor veel mensen een grens: van de Nederlanders zegt 40% de vriendschap zo nodig opzij te zetten om carrière te maken; wereldwijd ligt dit percentage net boven de helft. Het makkelijkst zijn de werknemers in Hong Kong: 74% verkiest een carrière boven vriendschap.

Vriendschap belangrijk, vooral voor jongeren

Wereldwijd geeft 57% aan gelukkiger te worden van vriendschap met collega’s, terwijl 50% hierdoor gemotiveerd raakt en 29% meer productiviteit ervaart. De respondenten geven aan dat het veel makkelijker is om bijvoorbeeld feedback te geven of advies te vragen aan een collega met wie je een goede band hebt opgebouwd. Verder valt op dat oudere werknemers veel minder geneigd zijn vriendschap te sluiten op de werkvloer: van de werknemers tussen de 55 en 65 geeft bijna de helft aan dat hun werk niet wordt beïnvloed door vriendschappen. Bij jongeren (tussen de 25 en 35) is dit slechts 4,4%.

Niet alles wordt besproken

Hoewel veel werknemers er niet voor terugdeinzen vriendschap te sluiten met een collega, bestaan er voor een groot deel van de ondervraagden wel degelijk taboe-onderwerpen. Slechts een kleine 20% van de Nederlanders geeft aan relatieproblemen te bespreken met vrienden van het werk. In veel andere landen, waaronder Spanje, heeft men hier minder moeite mee en deelt meer dan de helft de relationele besognes met collega’s. Werknemers in Nederland hebben het met collega’s het liefst over eten, gezondheid , nieuws, politiek en salaris. Daarnaast geven ze toe van tijd tot tijd graag te roddelen.