Bijna een kwart van de Amsterdamse jongeren werkloos

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De werkloosheid onder jongeren in Amsterdam is het afgelopen jaar opgelopen tot 24%. In absolute aantallen betekent dit een werkloosheid van 18.400 jongeren. Dit blijkt uit cijfers van het Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) van de gemeente Amsterdam.

Relatief meer jongeren dan volwassenen werkloos

Aan het begin van de economische crisis, in 2009, lag het percentage werkloze jongeren nog op 14%. Niet-werkende jongeren worden meegerekend in deze cijfers wanneer ze een baan zoeken voor minimaal twaalf uur per week. Ook jongeren die nog studeren en een bijbaan zoeken (61%), zijn meegerekend. Vergeleken met de totale werkloosheid in Amsterdam, die 9% bedraagt, is de jeugdwerkloosheid in de hoofdstad opvallend hoog. Wat betreft de werkloosheid onder jongeren scoort Amsterdam hoger dan gemiddeld (het gemiddelde in Nederland is 14%), maar alsnog een stuk lager dan Rotterdam en Den Haag .

Werkloosheid vooral onder autochtone jongeren gestegen

De stijging van de jeugdwerkloosheid komt vooral op het conto van jongeren van westerse afkomst (hier steeg de werkloosheid van 8 naar 22%) en van autochtone jongeren (van 8 naar 14% ). Het percentage werkloze allochtone jongeren bleef gelijk: 38%, nog altijd fors hoger dan gemiddeld. Ook onder hoogopgeleide jongeren is het verschil zichtbaar: van de autochtonen met een hbo- of wo-diploma is 8% op zoek naar werk, terwijl dit onder niet-westerse allochtonen 19% is. Volgens Het Parool trekt de gemeente de komende jaren 28 miljoen euro uit om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Waaraan het geld concreet wordt besteed, is nog niet duidelijk.