Reistijd naar werk neemt toe onder hoogopgeleiden

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederlandse hogeropgeleiden reizen gemiddeld langer naar hun werk dan een jaar geleden. Ook zijn ze meer dan vorig jaar bereid om een langere reistijd te accepteren. Deze bevindingen komen voort uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van detacheringsbureau Yacht. Vooral ict’ers blijken bereid flinke afstanden af te leggen naar hun werk.

Vooral ict'er reislustig

Dick Koopman, directeur van Yacht, constateert dat vooral in de ict veel mensen het geen probleem vinden om wat langer onderweg te zijn. “Opvallend is dat ict’ers het meest reisbereid zijn. Van hen is 61% bereid langer dan een half uur te reizen.” Het minst reisbereid zijn de hogeropgeleiden in de communicatie en de detailhandel (beide 39%).

Mannen meer bereid te reizen

Mannen hebben een grotere bereidheid tot reizen dan vrouwen, zo toont het onderzoek aan. Vindt bij de mannen 56% het geen probleem om langer dan dertig minuten onderweg te zijn, bij vrouwen ligt het percentage op 43%. Ook blijken wo’ers (58%) meer bereid te reizen dan hbo’ers (48%), ongeacht hun sekse.

Zeeuwen blijven in de buurt

Geografisch valt op dat Zeeuwen het minst zin hebben om grotere afstanden af te leggen naar het werk: slechts 43% is bereid langer dan een halfuur te reizen. Daarnaast blijkt in Zeeland 72% van de werknemers binnen dertig minuten op hun plek te zijn, waar dit landelijk op 60% ligt. Koopman: “De nuchtere Zeeuw ontpopt zich tot een wat eigenwijze, stugge Zeeuw. In mijn ogen moeten ze daar echt in beweging komen om de carrièrekansen te grijpen.”