Vier van de tien bedrijven zetten in op mentale gezondheid werknemers

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
40% Van de Nederlandse bedrijven treft maatregelen om de mentale gezondheid van werknemers te onderhouden. Dit blijkt uit een enquête die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid.

Vooral mentale training in onderwijs en gezondheidszorg

Vooral werkgevers in het onderwijs en de gezondheidszorg besteden aandacht aan mentale begeleiding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld yoga, coaching, e-healthprogramma’s en gezondheidscontroles. Ook zijn er werkgevers die programma’s aanbieden gericht op het verminderen van stress, of die extra aandacht geven aan de balans tussen werk en privé. De tak ‘vervoer en opslag’ komt naar voren als de sector die het minst investeert in de geestelijke gezondheid. In totaal ondervroeg het RIVM ruim 3.100 werkgevers, waarbij opvalt dat grote bedrijven over het algemeen meer maatregelen treffen dan kleine.

Financiële overwegingen

Van de tien bedrijven geven er acht aan dat de mentale gezondheid van werknemers belangrijk is voor het succes van de onderneming. Des te opvallender is het dat slechts de helft daadwerkelijk actie onderneemt om deze mentale gezondheid op peil te houden. De redenen die genoemd worden om hier geen aandacht aan te besteden, komen erop neer dat werkgevers geen bewijs hebben dat de programma’s effect sorteren. Dit weerhoudt hen ervan om geld te investeren. Paradoxaal genoeg zijn de redenen om juist wel te investeren in het geestelijke welzijn van medewerkers ook financieel van aard. Werkgevers hopen met de programma’s het ziekteverzuim tegen te gaan en daarmee uitiendelijk geld te besparen.