Drie dagen werken is de toekomst

16-09-2016 Redactie vacatures.nl
De komende jaren zullen Nederlanders minder gaan werken en in hun vrije tijd steeds actiever worden als producent. Het zelf telen van groente en fruit , opwekken van energie en 3D-printen van artikelen zal steeds normaler worden. Dit voorspellen vier futurologen in een opiniestuk in de Volkskrant.

Minder overheid


Volgens trendwatchers annex futurologen Erik Hallers, Adjiedj Bakas, Reinier Castelein en Wim de Ridder worden burgers steeds meer de regisseur van hun eigen leven. Dit vraagt volgens hen om een overheid die zich vooral dienend opstelt en taken overdraagt aan haar burgers: “Consumenten die elkaar goederen en diensten leveren, dragen nu eenmaal geen belasting af over de winst. Het gevolg hiervan is dat de overheidsfinanciën imploderen. De overheid is hierdoor gedwongen om aan haar burgers belangrijke taken over te dragen. Maatschappelijke zelforganisatie is het gevolg.”

24-urige werkweek


De futurologen stellen dat de trend om 24 uur per week te gaan werken een zekerheid is voor de toekomst. De economie profiteert volgens hen van de toepassing van computers, robots en kunstmatige intelligentie, maar de arbeidsmarkt komt hierdoor juist op de tocht te staan. Zelfs intellectuele beroepen worden bedreigd. Het is tijd om het radicaal anders te gaan doen, stellen de vier. Te beginnen met een werkweek van drie dagen.

‘Vrije tijd’ is relatief


Drie dagen werken, vier dagen vrij. Het klinkt best aanlokkelijk, maar de vier ‘vrije dagen’ zijn iets anders dan ‘vrije tijd’, waarschuwen de auteurs: “Want in die vrije tijd produceert de consument zelf de energie die hij verbruikt. Met 3D-printers ontwerpt en maakt hij de producten die hij van waarde acht. Hij is in staat zelf groenten en fruit te telen die passen bij zijn persoonlijke behoeften. Hij is opdrachtgever van de bouw van zijn eigen woning en waakt zo mogelijk zelf over zijn gezondheid.”