Manager moet vrezen voor positie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De manager is op z’n retour, stelt het zakelijke platform NRC Q. Waar er jarenlang steeds meer managers bijkwamen op de werkvloer, snoeien organisaties tegenwoordig van bovenaf. Resultaat: veel managers moeten eraan geloven.

Vernieuwingen op de werkvloer


De druk die ontstaat heeft te maken met vernieuwingen op de werkvloer, aldus Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg: “Mensen zijn professioneler opgeleid. Ze voeren meer taken uit dan in hun functieomschrijving staat en kunnen dat dus ook.” Doordat werknemers een breder takenpakket op zich nemen, verandert de hiërarchie binnen de organisatie en wordt de rol van manager hoe langer hoe overbodiger. Volgens Wilthagen draagt ook Het Nieuwe Werken hieraan bij, waardoor er minder personeel op kantoor is: “Zo staat de manager een beetje met lege handen op kantoor.”

Schadelijk voor de organisatie


Volgens Jos Verveen, bedrijfskundige en auteur van het boek Bullshitmanagement, is de manager niet alleen overbodig, maar zelfs schadelijk voor de organisatie. Hij noemt het onverantwoordelijk dat er telkens nieuwe ideeën de wereld in worden geslingerd in managementland: “Als je medicijnen op de markt wilt zetten, moet je eerst aantonen dat ze werken. In het management wordt de ene na de andere techniek op de markt gepleurd. Adviesbureaus zijn er heel goed in om die te verkopen.” Daar komt nog bij dat managers doorgaans een flink salaris opstrijken  - nog even los van wat de personal assistants en secretaresses  kosten die ze met zich meebrengen.

Kunnen we zonder managers?


De vanzelfsprekendheid van de positie van manager is voorbij, concludeert Wilthagen: “Veel mensen zullen daar van schrikken. Want als de manager eruit gaat, kan ook de secretaresse vertrekken.” Hoewel er al bedrijven in Nederland zijn die volledig zonder managers werken, is het maar de vraag of we helemaal zonder kunnen. Volgens Marco van Gelder, programmamanager (jawel) bij KPN, zal het vooral een andere rol zijn die leidinggevenden gaan bekleden: “Eerst verdeelde en controleerde je het werk als manager. Nu moet je zo min mogelijk in de weg staan, het gaat nu om faciliteren.”