Ook werklozen zijn gelukkiger in het weekend

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen voelen zich gelukkiger tijdens het weekend , ook als ze geen baan hebben. Dat tonen sociologen van de Amerikaanse universiteiten van Stanford en Wisconsin aan in een gezamenlijk onderzoek. Het geluksgevoel blijkt een hoogtepunt te bereiken tijdens het weekeinde en neemt weer af zodra de werkzaamheden worden hervat.

15% Gelukkiger in het weekend

De wetenschappers baseren zich op een onderzoek onder bijna een half miljoen werknemers en werkzoekenden in de Verenigde Staten. Het geluksgevoel neemt tijdens het weekend met zo’n 15% toe, wat de sociologen toeschrijven aan een toename van positieve ervaringen (ontspanning, contact met vrienden en familie) en een afname van negatieve gevoelens als stress. Volgens onderzoekers Chaeyoon Lim en Cristobal Young is het te kort door de bocht om de resultaten in verband te brengen met het werkzame bestaan: “Het is verleidelijk om het hogere geluksniveau toe te schrijven aan het wegvallen van de werkverplichting, maar dit is als verklaring onvoldoende voor het fenomeen van het weekendgeluk.” Werklozen blijken namelijk ook een flink stuk gelukkiger op zaterdag en zondag. Lim en Young claimen dan ook dat het weekend meer betekent dan alleen maar vrije tijd.

Tijd voor familie en vrienden

Maar wat is dan wel de oorzaak van het toenemende welzijn in het weekeinde? Volgens de onderzoekers moet hiervoor worden gekeken naar de hoeveelheid tijd die met vrienden en familie kan worden doorgebracht. Zowel werkenden als werklozen spenderen tijdens het weekend namelijk bijna twee keer zoveel tijd met hun naasten als doordeweeks. Lim en Young: “Het emotionele welbevinden stijgt met het aantal uren dat men met familie en vrienden kan doorbrengen. Sociaal contact staat centraal in het menselijke geluksgevoel. Dat verklaart het fijne weekendgevoel en de melancholie van de maandagochtend.”

Werkloze heeft weekend hard nodig

Dankzij deze verklaring wordt ook duidelijk waarom het geluksgevoel van werklozen aan het eind van de week eveneens toeneemt, ondanks dat zij geen werkverplichtingen hebben. Ze zijn voor hun sociale contacten namelijk afhankelijk van mensen in hun omgeving, van wie een meerderheid wel gebonden is aan de vaste weekindeling. De ‘vrije tijd’ die werklozen doordeweeks hebben, heeft daarom volgens weinig waarde, stellen de sociologen. Sterker nog, volgens hen is werkloosheid psychologisch bijzonder uitputtend. Young: “Het lijkt onlogisch, maar in feite hebben werklozen meer behoefte aan de weekendervaring dan werkenden.”