Uitzicht essentieel voor aantrekkelijke werkplek

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een raam dat uitzicht biedt op de wereld buiten maakt een werkplek het aantrekkelijkst, blijkt uit onderzoek van kantoor-multinational Regus onder meer dan duizend Nederlandse werknemers. Veel minder goed scoren familiefoto’s, kunst aan de muur en hippe meubels .

Uitzicht en licht

Driekwart van de werknemers geeft aan het uitzicht de belangrijkste factor te vinden als het gaat om de aantrekkelijkheid van een werkplek. Als het even kan, kijken de werknemers het liefst naar het water of naar een groenvoorzieningen. Daarnaast is er nog een voordeel aan de aanwezigheid van voldoende ramen: de lichtinval. Robbert Klaassen, commercieel directeur van Regus: “Een goede lichtinval is belangrijk voor werknemers én werkgevers. Voldoende daglicht zorgt voor minder stress en verbetert cognitieve functies waardoor mensen productiever kunnen werken. Dat niet van alles op een werkplek aanwezig hoeft te zijn, zoals familiefoto’s en designmeubels, is positief voor bedrijven die klaar zijn voor de toekomst en kiezen voor flexibele werkplekken. Door deze nieuwe manier van werken kunnen ze veel kosten besparen.’’

Stilteruimtes

Waar de ondervraagden het grotendeels eens zijn over het belang van raampartijen, lopen hun meningen op andere punten uiteen. Vooral het nut van een stilteruimte op het werk wordt betwist. Iets meer dan de helft (53%) ziet de noodzaak van een rustige ruimte waar werknemers zich in stilte kunnen terugtrekken. 43% Is het hier niet mee eens en vindt stilteruimtes onnodig. Bij de kantoren van Regus zelf zijn altijd voorhanden, geeft Klaassen aan. Hij stelt dat deze ruimtes bijdragen aan de productiviteit van de werknemers en de klantgerichtheid van de onderneming.