Vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt toe

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het Nieuwe Werken (HNW) wordt steeds meer het normale werken, blijkt uit de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken. Deze onafhankelijke enquête laat zien dat 69% van de werknemers erop vertrouwt dat collega’s die niet op de werkplek aanwezig zijn, daadwerkelijk met hun werk bezig zijn. Een overgrote meerderheid (82%) is van mening dat de manager erop kan vertrouwen dat het personeel het afgesproken aantal uren maakt.

HNW steeds normaler

Uit de resultaten van de enquête komt naar voren dat Nederlandse werknemers graag beoordeeld worden op het resultaat, in plaats van op het aantal gemaakte uren. 40% Van de ondervraagden vindt controle op de output overbodig, terwijl dit een jaar eerder nog 30% was. Maar liefst 94% stelt de verantwoordelijkheid van Het Nieuwe Werken aan te kunnen. Hiermee is HNW meer en meer onderdeel geworden van het normale werken: zag vorig jaar 42% Het Nieuwe Werken nog als iets voor in de toekomst, nu is dat nog maar 17%.

Bewuste keuzes en nieuwe leiders

Volgens Henny van Egmond, HNW- adviseur en partner bij Yolk organisatieadvies , is de steeds grotere keuzevrijheid van werknemers een goede zaak. “Bewuste keuzes maken is heel belangrijk in Het Nieuwe Werken. Gelukkig zien we in het onderzoek dat medewerkers dat steeds vaker doen. Voor mij is dit het bewijs dat een organisatie HNW goed heeft ingevoerd: als medewerkers de ruimte krijgen om deze keuzes zelf te maken." Daarnaast constateert Van Egmond dat leidinggevenden een andere rol krijgen als gevolg van HNW: “In moderne organisaties hebben we meer behoefte aan leiders die de juiste omstandigheden creëren voor mensen om hun werk te doen, die helder maken waar de organisatie voor staat.”