Slecht kantoormeubilair veroorzaakt lichamelijke en mentale problemen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Er bestaat een directe relatie tussen het gebruik van minderwaardig kantoormeubilair en aandoeningen aan het musculoskeletale systeem (het systeem van spieren, botten en gewrichten). Wordt er niet tijdig ingegrepen, dan veroorzaakt dit letsel al snel serieuze problemen, op zowel lichamelijk als mentaal vlak. Dat stellen wetenschappers van de Leeds Metropolitan University op basis van onderzoek onder een kleine vijfduizend Britse werknemers.

Fysieke klachten en ziekmelding

Meer dan 80% van de ondervraagden geeft aan lichamelijke klachten te ervaren als gevolg van een verkeerde houding achter de computer. Onderzoeksleider Miranda Thew, docent arbeidsgezondheid, vult aan dat een vijfde van deze mensen zich genoodzaakt voelt thuis te blijven vanwege de klachten: “De fysieke problemen dwingen 20% van de betrokkenen tot ziekmelding. Daarbij geldt een gemiddelde afwezigheid van maar liefst veertien werkdagen.” Als voorbeelden van lichamelijke klachten noemt Thew spieraandoeningen, ernstige hoofdpijn en chronische vermoeidheid.

Sociale en emotionele problemen

Thew merkt verder op dat er, behalve de lichamelijke klachten, ook psychische, emotionele en sociale problemen optreden: “Kantoormeubilair van minderwaardige kwaliteit geeft de werknemer het gevoel dat de baas geen interesse heeft in het welzijn van het personeel, waardoor de mentale druk toeneemt.” Ruim de helft (53%) van de ondervraagden geeft aan dat zijn persoonlijk leven lijdt onder de klachten, terwijl 21% melding maakt van een negatieve invloed op de kwaliteit van zijn relatie. Als gevolg van de gezondheidsproblemen is 13% van de ondervraagden minder goed in staat sociale contacten te onderhouden.

Werkgever slechts matig geïnteresseerd

De lichamelijke en mentale problemen kunnen volgens Thew gemakkelijk leiden tot een langdurige afwezigheid van werknemers. Toch is de aandacht die werkgevers voor dit soort zaken hebben, nog zeer beperkt. Thew: “Het management toont in de meeste gevallen een onverklaarbaar gebrek aan bezorgdheid wat betreft de gezondheid en veiligheid van werknemers.” En dat terwijl de oplossingen niet zo ingewikkeld hoeven te zijn, noch al te duur: “Een ergonomisch onderzoek van de werkomgeving en een gepaste training voor werknemers, kunnen veel problemen voorkomen. Bovendien hoeven ze geen zware investeringen te vergen.”