Arbeidsmigranten kiezen voor Nederland vanwege het type werk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De belangrijkste reden dat Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten graag in Nederland werken, is het soort werk dat ze hier kunnen uitvoeren. Dit toont onderzoek van uitzendorganisatie Holland Contracting aan. Het seizoensgebonden werk in de tuinbouwsector zorgt voor een behoorlijke stroom arbeiders uit het midden en oosten van Europa.

Seizoenswerk in de tuinbouw


Van de arbeidsmigranten die in het onderzoek worden ondervraagd, geeft 55% aan dat ze voor Nederland hebben gekozen vanwege het type werk dat ze hier konden doen. Het spreekt hen vooral aan dat het werk grotendeels seizoensgebonden is en dat het zich toespitst op de tuinbouwsector. Andere redenen om voor Nederland te kiezen zijn de carrièremogelijkheden (20%) en een goede behandeling in het land (18%). Opvallend is dat vrijwel iedereen (99%) aangeeft tevreden te zijn over het werken in Nederland.

Migranten onmisbaar voor de tuinbouwsector


Directeur van Holland Contracting, Flavia van As, is niet verrast door de resultaten: “Het is voor ons geen verrassing om te zien dat arbeidsmigranten heel bewust voor Nederland kiezen. Ze zijn nog steeds onmisbaar voor de tuinbouwsector, dus voor tuinders is het goed nieuws dat Nederland zulke hoge ogen gooit.” Het feit dat de migranten het goed naar hun zin hebben, schrijft zij toe aan de goede behandeling van werkgevers: “Het feit dat bijna 100% van de respondenten tevreden is over het werken in Nederland is veelzeggend. Tuinders zijn zeer loyaal naar hun medewerkers en proberen samen met hen het beste resultaat te behalen. Wij geloven dat een goede balans tussen opdrachtgever, flexkracht en uitzendorganisatie zorgt voor het beste resultaat."

Tijdelijk of definitief naar Nederland


De huidige manager support bij Holland Contracting, Roman Hryckiewicz, kwam zelf als migrant naar Nederland: “Veel arbeidsmigranten maken, net als ik indertijd, de keuze om tijdelijk in Nederland te gaan werken, omdat er veel werk beschikbaar is in de tuinbouwsector. Voor veel arbeidsmigranten is dit prettig. De taal is geen barrière en het werk betaalt goed.” Vaak sparen de migranten voor de opleiding van hun kinderen of voor een huis in hun vaderland. Ook zijn er gevallen als Hryckiewicz, die definitief in Nederland komen wonen: “Voor mijzelf geldt dat ik mooie kansen krijg om me verder te ontwikkelen. Daarom kies ik er samen met mijn gezin voor om ons voor langere tijd in Nederland te vestigen."