Werknemers willen langer doorwerken of meer betalen voor pensioen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Veruit de meeste werknemers die pensioen opbouwen (70%), werken liever langer door en betalen een hogere premie dan dat ze later een lager pensioen ontvangen. Dit is de conclusie uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Pensioenprobleem

Nederland kampt met een pensioenprobleem. Het aantal gepensioneerden neemt toe, terwijl het aantal werkenden in verhouding afneemt. Steeds minder werkenden moeten de lasten dragen voor de financiering van de oude dag van een stijgend aantal gepensioneerden. Daar moet ook nog bij gezegd worden dat de gemiddelde levensverwachting toeneemt en dus maken ouderen langer gebruik van hun pensioen. Het CBS legde 1.700 Nederlanders een aantal dilemma’s voor om te achterhalen wat men nu eigenlijk van het pensioenprobleem vindt en welke oplossingen de voorkeur hebben.

Langer werken, hogere premie

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat 53% van de werknemers begrijpt dat zij langer moeten werken om het stelsel betaalbaar te houden. 23% Geeft de voorkeur aan een lager pensioen, de rest heeft geen mening. Als er te weinig geld in kas zit om straks alle pensioenen te kunnen betalen, vindt ongeveer de helft dat werkgevers en werknemers meer premie moeten gaan betalen. Het alternatief, het verlagen van de huidige pensioenen, kan – met ruim een kwart – op minder steun rekenen. De meeste respondenten vinden namelijk dat werknemers die tegen de pensioenleeftijd aanzitten voor dit pensioen hebben betaald. Het zou volgens hen niet eerlijk zijn dit te verlagen.

Leeftijd bepaalt keuze

De leeftijd van de respondenten bepaalt in dit onderzoek voor een belangrijk deel de keuze. Bijna zes op de tien personen in de leeftijdsgroep tussen de 55 en 65 jaar verkiezen hogere premies voor werknemers boven een lager pensioen. Slechts 15% van deze leeftijdscategorie vindt dat de pensioenen omlaag moeten, wat overigens vrij logisch is: zij krijgen immers zelf binnen een niet al te lange periode dat pensioen al. Bij de leeftijdscategorie van tussen de 25 en de 35 jaar is ruim 30% voorstander van lagere pensioenen. Toch vindt ook in deze groep 45% dat er meer premies betaald moeten worden.