Franse werknemers zijn het minst gemotiveerd

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De minst gemotiveerde werknemers van Europa zijn te vinden in Frankrijk. Dat concludeert onderzoeksbureau Ipsos, dat negenduizend werknemers ondervroeg in België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Portugal, Spanje, Zweden en Frankrijk. Van de Franse werknemers geeft 38% aan gedemotiveerd te zijn, tegenover een Europees gemiddelde van 29%.

Demotivatie door traag economisch herstel

Een gedeelte van de verklaring hiervoor moet worden gezocht in de verschillende niveaus van economisch herstel. De landen die een beter herstel vertonen, getuigen van een betere levenskwaliteit op de werkvloer, aldus de Franse psychiater Eric Albert, oprichter van het Institut Français d’Action sur le Stress (Ifas): “In naties waar het economische herstel zich sterker heeft doorgezet – zoals Groot-Brittannië, Duitsland, België en Zweden – worden ook de beste cijfers op het gebied van arbeidstevredenheid opgetekend,” merkt hij op. “In Groot-Brittannië wordt op het gebied van arbeidstevredenheid een score gerealiseerd van 69%.”

Zuid-Europa heeft het moeilijk

Voor Zuid-Europese landen, die het op dit moment nog steeds zwaar te verduren hebben met de gevolgen van de economische crisis, ligt dat cijfer echter lager. Vooral Italië en Portugal scoorden met respectievelijk 62% en 60% duidelijk minder ten opzichte van de andere Europese landen. In Zweden en Duitsland blijkt slechts 22% en 23% van de werknemers een gebrek aan motivatie te hebben.

Externe onzekerheid oorzaak van stijgende werkdruk

“Naarmate de externe onzekerheid groter wordt, dreigt ook de onderneming zich intern strenger op te stellen,” geeft Albert aan. “Dat dreigt de demotivering bij de werknemer alleen maar te doen toenemen, wat het management zal aanzetten om een nog grotere druk uit te oefenen, waardoor uiteindelijk steeds meer werknemers een afkeer zullen krijgen van het systeem.”

“Er moet echter ook erkend worden dat in Frankrijk altijd naar tekortkomingen wordt gezocht om te kunnen klagen. Dat geldt ook voor de werknemer, die een arbeidssysteem zoekt dat hem zou toelaten maximaal van het leven te kunnen genieten. Maar iedereen weet dat arbeid vooral om inspanning vraagt.”

Fransen missen waardering voor prestaties

De onderzoekers stellen vast dat de Franse werknemers binnen Europa het vaakst melding maken van een gebrek aan waardering voor de prestaties die zij leveren en het respect voor hun persoon (63%). Dit tegenover een Europees gemiddelde van 33%. Ook toonde 61%  van de werknemers ontevredenheid over het te ontvangen salaris, terwijl dit percentage elders in Europa, met 51%, een stuk lager ligt. 

Tenslotte is het opvallend dat 75% van de Fransen het gevoel heeft te veel tijd op de werkvloer te moeten doorbrengen. Daarmee laat de Franse werknemer een lagere score optekenen tegenover zijn andere Europese collega’s, waar gemiddeld 90% van mening is dat er te veel tijd op het werk wordt doorgebracht.