Universiteiten krijgen meer aanmeldingen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Bijna 66.000 aankomend studenten hebben zich aangemeld voor een universitaire opleiding per september. Vergeleken met vorig jaar is dat 5% meer, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Verplichte studiekeuzecheck


Studenten moesten zich dit jaar al vóór 1 mei aanmelden bij de universiteit of hogeschool van hun keuze, zodat ze in de komende maand een studiekeuzecheck kunnen doen. Deze check wordt door de onderwijsinstellingen zelf georganiseerd en behelst in de meeste gevallen een kennismakingstraject van de gekozen studie, waarbij studenten kunnen bepalen of de opleiding bij hen past. Op basis van de uitkomsten van deze check hebben ze eventueel tot 1 september de tijd om de studiekeuze te wijzigen. Dit nieuwe systeem is vastgelegd in de ‘Wet kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs’ en is bedoeld om de uitval van studenten in het hbo en wo terug te dringen.

Bijna 200.000 aanmeldingen in totaal


Aanvankelijk leek het aantal aanmeldingen voor universitaire opleidingen dit jaar iets lager uit te komen, maar dankzij een piek in de laatste week (bijna 9.000 aanmeldingen) kwam het met 65.899 zelfs fors hoger uit. In totaal hebben zich iets minder dan 200.000 studenten (om precies te zijn 197.564) ingeschreven voor een hbo- of wo-studie. Het aantal aanmeldingen is nog geen definitief inschrijvingscijfer: behalve aankomend studenten die (al dan niet op basis van de studiecheck) een andere keuze maken, zullen er scholieren zijn die zakken voor hun eindexamen. In de regel ligt het aantal definitieve inschrijvingen een stuk lager.