Omgevingstemperatuur beïnvloedt het denkvermogen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben aangetoond dat de omgevingstemperatuur een belangrijke invloed heeft op het cognitief vermogen. Het werkgeheugen functioneert het best bij een temperatuur die men als aangenaam ervaart, stellen psychologen Lorenza Colzato en Roberta Sellaro.

Koelte niet doorslaggevend

De constatering van Colzato en Sellaro klinkt logisch. Toch heerste tot voor kort de opvatting dat vooral koelte zorgt voor een optimale omgeving voor denkwerk. De Leidse onderzoekers bewijzen nu dat het niet zozeer draait om een koele omgeving, alswel om een klimaat dat door mensen zelf als prettig wordt ervaren. Iemand die meer van warmte houdt, presteert dus beter bij een hogere temperatuur. Colzato en Sellaro zijn de eersten die gericht onderzoek doen naar de invloed van de omgevingstemperatuur op het cognitief vermogen.

Efficiënter met energie

Voor het onderzoek werden de participanten in twee groepen verdeeld: de ene groep had een voorkeur voor een warme omgeving, de andere voor een koelere. Beide groepen kregen opdrachten te verwerken in drie verschillende ruimtes, van respectievelijk 15, 20 en 25 graden Celsius. Zij die een voorkeur hadden voor een koele omgeving, presteerden het best in een klimaat van 15 graden. De andere groep scoorde juist het best bij 25 graden. Volgens Colzato en Sellaro hebben de uitkomsten te maken met het energieverbruik: in een omgeving met een aangename temperatuur springen mensen zuiniger om met hun energie. Hierdoor houden ze meer energie over voor cognitieve taken.