Avondmensen hebben een hoger IQ dan ochtendmensen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen die later naar bed gaan en ‘s avonds actief zijn, hebben meestal een hoger IQ dan degenen die vroeg opstaan en eerder gaan slapen. Dit bewijst Satoshi Kanazawa, als evoloutionair psycholoog  verbonden aan London School of Economics , in een diepgravend onderzoek naar de timing van slaap en de effecten hiervan.

Slimmere mensen werken liever ‘s avonds


Het onderzoek toont aan dat mensen met een lager intelligentie-quotiënt een voorkeur vertonen voor het actief zijn in de ochtend, terwijl zij met een hogere score de werkzaamheden liever later op de dag verrichten. Volgens Kanazawa past deze vaststelling in de ontwikkeling die de mens als soort heeft doorgemaakt. Hij geeft aan dat onze verre voorvaderen voornamelijk overdag actief waren, maar dat in de loop der jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden richting de avond. Kanazawa geeft aan dat dit verband houdt met het hogere cognitieve vermogen waarover de moderne mens beschikt.

Minpunten voor avondmensen


Toch komen de de avondmensen er niet alleen maar goed vanaf in vergelijking met vroege vogels. Eerder onderzoek, onder andere van psycholoog Marina Giampietro van de Katholieke Universiteit van Milaan (UCSC), toont aan dat ze behalve intelligenter ook emotioneel instabieler, minder betrouwbaar en gevoeliger voor depressies zijn. Daarnaast blijken ze een grotere kans te hebben op eetstoornissen en verslavingen. De ochtendmensen daarentegen blijken te beschikken over een betere weerstand, meer plichtsbesef en een beter vermogen tot samenwerken.

Creatievelingen beginnen later met werken


Ook Nate Silver, voormalig data-analist van onder andere The Times, verrichte onderzoek naar het slaapgedrag van werkende mensen. Hij onderzocht het tijdstip waarop Amerikanen beginnen met werken en ontdekte dat de verschillen per stad en staat nogal groot zijn. In New York vertrekken de mensen gemiddeld om 8.24 uur naar hun werk, terwijl het gemiddelde in de VS ligt op 7.55 uur. In Houston en Phoenix vertrekt men gemiddeld om 7.45 uur, terwijl werknemers in Hinesville (Georgia) al om 7.01 van huis gaan. Volgens Silver heeft dit verschil vooral te maken met het soort werk dat wordt verricht: creatievelingen beginnen volgens hem later dan bijvoorbeeld werknemers in de bouw en de agrarische sector.