Freelancer is veel meer dan een 'pyjama-werker'

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Freelancers hebben vaak het gevoel dat zij op de werkvloer als het stereotype ‘pyjama-werkers’ worden bestempeld. Dat is de conclusie van accountantsbureau Crunch Accounting, dat een groep van 280 freelancers ondervroeg binnen de ict , journalistiek en grafimedia. De ondervraagden lieten hun licht schijnen over de meest voorkomende stereotypes en vooroordelen met betrekking tot het freelance-bestaan.

Zijn vooroordelen over freelancers wel terecht?


Meer dan 35% van de respondenten geeft aan dat freelancers nog altijd het etiket pyjama-werkers opgeplakt krijgen. Daarnaast blijkt 27% ook geconfronteerd te worden met het vooroordeel dat een freelance-carrière een oplossing is voor werknemers die geen fulltime baan kunnen vinden. 20% van de respondenten geeft aan dat zij ervaren dat de buitenwereld freelance-activiteiten nog altijd als een tijdelijk alternatief voor een fulltime baan beschouwt. Verder is 17% van de ondervraagden ervan overtuigd dat zij als minder betrouwbaar worden gezien in vergelijking met werknemers die een vast dienstverband hebben of werken op parttimebasis.

“De overgrote meerderheid van de ondervraagde freelancers voelt dat op zijn zelfstandige carrière nog steeds een vooroordeel rust,” zegt Darren Fell, managing director van Crunch Accounting. “Driekwart van de ondervraagden stelt niet even serieus genomen te worden als werknemers die in dienst zijn van grote ondernemingen.”

Freelancer levert grote bijdrage aan economisch herstel


“Toch kan er in Groot-Brittannië, waar de permanente werkgelegenheid steeds verder inkrimpt, geen enkele groep worden opgemerkt die evenveel bijdraagt aan het economische herstel als de freelancers,” aldus Fell. “Het onderzoek toont echter aan dat het bedrijfsleven nog altijd te weinig aandacht besteedt aan deze nieuwe manier van werken.”

“Nog zorgwekkender is dat ook de overheden blijkbaar geen rekening houden met de cruciale bijdrage die freelancers aan de economie leveren. Bij het uitwerken van nieuwe wetten worden zij dan ook meestal over het hoofd gezien. Maar ondanks die tegenwerking zegt het merendeel van de freelancers niet aan een carrière-verandering te willen denken.”

Vast dienstverband? No way!


Wanneer respondenten de vraag krijgen of zij nog steeds freelancer blijven als zij een baan in vast dienstverband en fikse salarisverhoging zouden krijgen, geeft 56% aan toch freelancer te zullen blijven. De flexibiliteit van het freelance-bestaan is voor hen de doorslaggevende factor.