Chemie steeds populairder (met dank aan Breaking Bad?)

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het aantal eerstejaars studenten scheikunde neemt sterk toe, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). De instroom op universitaire chemie-opleidingen is de afgelopen vijf jaar met 20% gestegen; bij hbo’s was de toename zelfs 33%. De belangstelling toont een opvallende gelijkenis met de populariteit van de serie Breaking Bad.

Hoogwaardig chemisch product

In de hitserie Breaking Bad besluit de keurige scheikundeleraar Walter White, bij wie de diagnose longkanker wordt vastgesteld, zijn geluk te beproeven als producent van crystal meth. Hij zet samen met oud-leerling Jesse Pinkman een handel op en dankzij zijn grondige chemische kennis slagen ze erin meth te produceren van ongekend hoge kwaliteit. Of de toegenomen belangstelling voor chemische studies daadwerkelijk te danken is aan Mr. White – of Heisenberg, zoals hij zich in het wereldje laat noemen – is moeilijk te bewijzen. Bij de VNCI is men hoe dan ook blij met de toegenomen belangstelling. Directeur Colette Alma: “Voor de verschillende subsectoren en technologieën binnen de industrie is een breed palet van mensen nodig om het voortbestaan van de industrie in Nederland te verzekeren.”

Enorme groei in Twente en Delft

De groei is het grootst aan de Universiteit Twente: bij de studie Advanced Technology is de instroom liefst 97% groter dan vijf jaar geleden. Ook in Delft is een enorme toeloop te constateren: voor de opleiding Life Science and Technology aan de TU schreven zich 95% meer studenten in. Voor de studie scheikunde in Groningen is de groei over vijf jaar 74%. De flinke toename in populariteit betekent goed nieuws voor de chemische branche, aangezien er al jaren wordt gewaarschuwd voor vergrijzing. Tot voor kort studeerden jaarlijks slechts driehonderd chemici af. Dit aantal lijkt flink te gaan toenemen de komende jaren: het aantal eerstejaars ligt volgens cijfers van de VNCI nu al op 4.523. Zelfs als hiervan een behoorlijk deel afvalt – wat wel gebruikelijk is bij bèta-studies – betekent dit nog een forse groei.