Intelligente mensen hebben meer vertrouwen in de medemens

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen met een hoger intelligentieniveau zijn eerder geneigd om een ander te vertrouwen dan personen die lager scoren op intelligentietests. Dat constateren wetenschappers van Oxford University op basis van analyse van het General Social Survey, een grootschalig bevolkingsonderzoek in de Verenigde Staten.

Betere inschatting van andere personen

Een van de oorzaken is volgens de onderzoekers dat intelligente mensen beter in staat zijn om karakters van anderen in te schatten, zodat ze sneller kunnen bepalen of ze een verbond met iemand willen aangaan. Daarnaast zouden personen die hoger scoren in intellegentietests risicovolle situaties beter kunnen inschatten, waardoor ze eerder in de gaten hebben dat er geen reden is voor wantrouwen. Noah Carl, professor sociologie aan Oxford University, stelt dat de resultaten overeind blijven wanneer andere factoren als inkomen, opleiding en burgerlijke staat worden meegenomen in de interpretatie van de gegevens.

Vertrouwen belangrijk voor professioneel functioneren

Volgens Carl is vertrouwen een zeer belangrijk goed in de professionele wereld. “Sociaal vertrouwen draagt bij aan het succes van bijvoorbeeld maatschappelijke instellingen en financiële markten.” Ook op andere vlakken heeft een gevoel van vertrouwen een positieve uitwerking: “Daarnaast is aangetoond dat mensen met veel vertrouwen in andere mensen, ook op het gebied van geluk en gezondheid hoger scoren.” De onderzoekers wijzen er tevens op dat uit eerdere studies naar voren is gekomen dat vertrouwensvolle mensen sneller het initiatief nemen om een bedrijf op te zetten en eerder bereid zijn vrijwilligerswerk uit te voeren.