Hogeropgeleiden hebben veel vertrouwen in arbeidsmarkt

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het aantal vacatures voor hogeropgeleiden is in het eerste kwartaal van 2014 met 15% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. Daarmee zet de groei in het aantal vacatures voor hogeropgeleiden al vier kwartalen op rij onverminderd door.

Hogeropgeleiden hebben beduidend meer vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan. Het aantal actief werkzoekenden is gestegen naar 14% ten opzichte van 11% een jaar eerder. Toch zijn werkgevers voorzichtig met het aangaan van verplichtingen: slechts 15% van de hogeropgeleiden heeft een contract voor onbepaalde tijd gekregen. Dit blijkt uit onderzoek van detacherings- en wervingselectiebureau Yacht over ‘Trends en ontwikkelingen op de professionele arbeidsmarkt’.

Vervangingsvraag uitstekend voor vacatureontwikkeling

Doordat mensen vertrouwen krijgen en actief naar werk zoeken, vinden zij vaker een nieuwe baan en houden ze het eerder voor gezien bij hun huidige werkplek. Zo ontstaat er weer werk voor een ander en deze vervangingsvraag stuwt het aantal vacatures weer omhoog. Zo is de weg naar nog meer doorstroom gevonden, wat een gezonde ontwikkeling is voor werknemers en werkgevers. Bij de absolute piek van de crisis gaf maar liefst 40% van de professionals aan niet op zoek te zijn naar een andere baan. Dit aantal is nu nog maar 27% en dat betekent dat er weer veel latent werkzoekenden zijn: professionals die te verleiden zijn tot een mogelijke overstap. Dat is goed nieuws voor werkgevers, omdat er met het juiste aanbod weer goed personeel te werven is.

Salaris geeft minder vaak de doorslag

Opmerkelijk in de recente meting van begin 2014 is dat actief werkzoekenden het salaris nog steeds als belangrijkste aspect noemen bij een baan, maar dat deze factor wel minder belangrijk wordt. De inhoud van het werk is voor veel mensen bijna net zo belangrijk. Het salaris (58%) en inhoud van het werk (55%) vormen de belangrijkste factoren bij een baankeuze. In 2013 waren deze percentages respectievelijk 70% en 51%. Een flinke verschuiving dus.

Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Omdat er meer vacatures zijn, krijgen mensen meer vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan. Dat is goed voor de arbeidsmarkt. Wel zien we dat de arbeidsmarkt, ook voor hogeropgeleiden, steeds flexibeler wordt. Het vaste contract is echt verleden tijd en zal op den duur bijna niet meer worden aangeboden. Flexibiliteit en kunnen laveren op grillige economische golven is het devies.”