Mentaal uitdagende baan voorkomt aftakeling op latere leeftijd

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Onderzoekers van de University of Michigan tonen aan dat een mentaal veeleisende baan bescherming kan bieden tegen cognitieve achteruitgang op latere leeftijd. Het onderzoek, waarin gegevens van ruim vierduizend Amerikaanse gepensioneerden werden bekeken, laat zien dat het geheugen van de mensen die een dergelijk veeleisende functie hebben uitgeoefend, minder snel achteruit gaat.

Werkgevers moeten medewerkers mentaal uitdagen

Niet alleen de achteruitgang na het pensioen wordt tegengegaan dankzij een mentaal veeleisende baan, ook tijdens de professionele carrière blijkt zo’n functie bij te dragen aan een betere herinnering van feiten en gebeurtenissen. Jessica Faul, wetenschapper van het aan de University of Michigan verbonden Institute for Social Research, geeft aan dat de conclusies opgaan voor zowel jonge als zeer ervaren werknemers. “Juist daarom moeten werkgevers ernaar streven hun medewerkers zoveel mogelijk uit te dagen op geestelijk vlak.”

Ook privé het brein onderhouden

Ook buiten het werk om kan cognitieve activiteit haar vruchten afwerpen, geeft onderzoeksleider en psychologe Gwenith Fisher aan, die verbonden is aan de universiteiten van Michigan en Colorado State: “Ook wat mensen doen als ze niet aan het werk zijn, kan een belangrijke rol spelen. We zien verschillen tussen mensen die dankzij hobby's hun cognitieve geheugen aanspreken en zij die dit niet doen.” Bij wijze van nuancering van de onderzoekresultaten geven de onderzoekers aan dat er geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het uitoefenen van een uitdagende functie en de cognitieve prestaties. Het is dus niet uit te sluiten dat de uitdagende banen juist worden ingevuld door mensen die van zichzelf al een beter functionerend geheugen hebben.