Bedrijven doen te weinig aan leeftijdsspreiding op de werkvloer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De aanwezigheid van verschillende generaties op de werkvloer biedt grote kansen voor innovatie , blijkt uit een rapport van het Britse onderzoeksinstituut CIPD (Chartered Intstitute of Personnel and Development). Toch constateren de onderzoekers dat organisaties slecht zijn voorbereid op dergelijke kansen en dat ze zich vooral reactief opstellen ten opzichte van generatieconflicten.

Werkgevers onderschatten belang van leeftijdsdiversiteit

Bijna de helft (46%) van de ondervraagde managers geeft aan geen training of voorlichting te hebben gehad over het omgaan met verschillende generaties op de werkvloer en de mogelijke voordelen hiervan. Ruim een derde van de bedrijven (34%) stelt dat er geen strategie aanwezig is om te zorgen voor meer diversiteit qua leeftijd. Bovendien geeft 22% toe geen enkel initiatief te hebben genomen om ervoor te zorgen dat werknemers van alle leeftijden hun vaardigheden kunnen ontwikkelen of op peil kunnen houden.

Bedrijven laten kansen liggen

Claire McCartney, adviseur bij het CIPD, stelt dat bedrijven veel meer aandacht zouden moeten besteden aan het aspect leeftijd. “Er worden op de werkvloer belangrijke kansen gemist. Managers moeten in staat zijn teams samen te stellen waarin alle generaties vertegenwoordigd zijn en samenwerken.” Om dit te kunnen bereiken, moet er volgens haar nog wel het een en ander gebeuren. “Stereotypering dient te worden vermeden en iedere medewerker moet als individu worden benaderd. Als dat lukt, kan diversiteit in leeftijd een meerwaarde voor bedrijven betekenen, aangezien de wisselwerking tussen generaties opmerkelijke resultaten kan opleveren.”

Ouderen kunnen langer doorwerken

Een van de manieren om de diversiteit in leeftijd te bevorderen, is het langer in dienst houden van werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. In Groot-Brittannië heeft op dit moment slechts 1% van de ondernemingen vijfenzestigplussers in dienst. En dat in een tijdperk dat zowel mannen als vrouwen vaak tot op hoge leeftijd vitaal zijn – en langer door moeten werken. McCartney: “Flexibele systemen van arbeid, pensioen en coaching zullen een basis moeten vormen om werknemers toe te staan hun carrière ook na de traditionele pensioenleeftijd door te zetten.”