Steeds meer internationale forenzen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Meerjarige buitenlandse detachering maakt steeds meer plaats voor kortdurende uitzending, waarbij werknemers vaak het weekend thuis kunnen doorbrengen. Dat is de conclusie van onderzoek door consultant KPMG. Drie kwart van de ondervraagde CEO’s verwacht de komende vijf jaar meer personeel naar het buitenland te zenden, veelal in deze heen-en-weerconstructie.

Forenzenconstructie goed voor werknemer

Volgens de onderzoekers hebben werknemers baat bij de nieuwe constructie, aangezien hun privéleven hiermee minder wordt verstoord dan bij een langdurig buitenlands verblijf. Marc Burrows, belastingadviseur en partner bij KPGM, licht toe: “Het werkt minder verstorend voor je gezinsleven wanneer je in het weekend je familie kunt zien. Bovendien kun je met toepassingen als FaceTime ook doordeweeks met je kinderen praten.” Hoewel dit laatste natuurlijk ook mogelijk is bij ononderbroken detachering, kleven hier wel de nodige nadelen aan. Burrows: “Na een opdracht van pakweg drie jaar in het buitenland, kan het gebeuren dat er bij terugkomst geen geschikte functie meer voor je is. Mensen met duidelijkere carrièrevooruitzichten zijn dan ook vaak gelukkiger in hun werk dan de internationaal gedetacheerden.”

Early adapters

Veel bedrijven ontdekken pas net de voordelen van de forenzenconstructie, maar er zijn er die deze methode al geruime tijd toepassen. Andere bedrijven kunnen een hoop leren van deze early adapters, stelt Burrows. “Bij sommige bedrijven, zoals Nestlé, is deze methode van detachering al langer gangbaar. Het personeel ziet het pendelen als een logisch onderdeel van het werkzame leven. Dankzij de technische en communicatieve mogelijkheden krijgen de werknemers toch het gevoel dat ze betrokken zijn bij het bedrijf.” Volgens de onderzoekers zal de internationale pendel alleen maar toenemen: 75% van de ondervraagde CEO’s geeft aan de komende jaren meer personeel naar het buitenland te zullen uitzenden.