Werkende moeders ontevreden over arbeidsvoorwaarden

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Veel vrouwen die een gezin combineren met werk, zijn slecht te spreken over hun rol binnen de organisatie en hun arbeidsvoorwaarden. Daarnaast verwachten veel kinderloze vrouwen dat het krijgen van kinderen slecht zal uitpakken voor hun carrière . Dat zijn enkele belangrijke constateringen in het rapport Project 28-40 van consultancybureau PricewaterhouseCoopers (PwC). In het rapport, dat onderdeel is van het project Opportunity Now, werden ruim 25.000 Britse vrouwen ondervraagd over hun positie op de arbeidsmarkt.

Ouderschap en flexibel werken

De respondenten kregen niet alleen vragen over hun huidige professionele situatie, maar ook over de toekomst en de manier waarop ze denken het werk te combineren met een eventueel gezin. Ook de gewenste mogelijkheden op het terrein van flexibel werken kwamen aan de orde. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (zo’n 54%) is van mening dat kinderloze vrouwen meer uren zouden moeten werken. Verder verwacht 81% van de vrouwen zonder kinderen dat gezinsuitbreiding een negatieve invloed op hun professionele carrière zal hebben. Wat betreft de flexibiliteit van de werkgever zijn de meeste vrouwen niet zo tevreden: 64% ervaart dat mensen met flexibele contracten minder snel carrière maken, ook al boeken ze dezelfde resultaten als collega’s met vaste uren. Ook voelen veel moeders die een flexibel contract hebben zich minder serieus genomen door hun collega’s.

Werkgevers moeten verantwoordelijkheid nemen

Volgens de onderzoekers dienen werkgevers zich meer in te spannen om een fatsoenlijke combinatie van werk en gezinsleven mogelijk te maken. Helena Morrissey, CEO van het Londense investeringsbedrijf Newton Investment Management, roept werkgevers in het rapport op om hun verantwoordelijkheid te nemen: “Als we echt iets willen veranderen, moet de ontwikkeling van vrouwelijk talent niet iets vrijblijvends zijn, maar moet het absolute prioriteit hebben. Daarin hebben managers een sleutelrol: zij moeten zorgen dat er meer gebeurt dan alleen tijdelijke projecten.” Kathryn Nawrockyi, directeur van Opportunity Now: “Natuurlijk staat de rol van vrouwen in een bredere context dan alleen een professionele, maar wat op het werk gebeurt, is ongelooflijk belangrijk. Project 28-40 vormt, met 25.000 vrouwenstemmen, een belangrijke roep om verandering.”