Nederlanders minder op zakenreis

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Bedrijven bezuinigen behoorlijk op zakenreizen, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC-NIPO). In 2013 werden er bijna 8,5 miljoen zakenreizen ondernomen door Nederlanders: een daling van 12% ten opzichte van twee jaar eerder. Ook zijn werknemers minder bereid om een zakelijke trip te ondernemen.

Zakenreizen binnen Nederland

Vooral het aantal binnenlandse zakenreizen is door bedrijven teruggeschroefd: in 2013 werden er 3,8 miljoen meerdaagse binnenlandse zakenreizen ondernomen. Dat is bijna 12% minder dan in 2011. Dit komt vooral doordat bedrijven bezuinigen op meerdaagse binnenlandse trips gericht op training en opleiding. Behalve naar het aantal reizen, keken de onderzoekers ook naar de aantrekklijkheid van de Nederlandse steden voor een zakelijk bezoek. De aantrekkelijkste stad blijkt Utrecht , vooral vanwege de centrale ligging, de goede bereikbaarheid en de goede congresvoorzieningen. Ook Amsterdam en Den Haag zijn aantrekkelijke locaties.

Internationale trips

Het aantal buitenlandse zakenreizen is in 2013 eveneens gedaald, met 9%. De voornaamste reden voor een buitenlandse trip is het bijwonen van een vergadering, maar ook beurzen, congressen, trainingen en seminars zijn aanleiding om het land te verlaten. Verder zoeken bedrijven het graag niet tè ver van huis: voor Nederlanders is Duitsland de belangrijkste bestemming wat betreft zakelijke trips, gevolgd door België en Groot-Brittannië.

Nederlanders minder bereid om op reis te gaan

Uit een ander onderzoek, van kantoorruimtespecialist Regus, blijkt dat Nederlanderse werknemers minder graag op een internationale zakenreis gaan dan tien jaar geleden. Robbert Klaassen, commercieel directeur van Regus Nederland, geeft aan dat de oorzaak hiervan in de toegenomen technische mogelijkheden ligt. “Het breed inzetten van de mogelijkheden die videoconferentie biedt, maakt bedrijven klaar voor de toekomst. Daarbij biedt het alleen maar voordelen: het werkt kostenbesparend, het milieu wordt minder belast en het bevordert de tevredenheid en productiviteit van werknemers. Dit laatste omdat zij de balans tussen werk en privé beter kunnen bewaren.”