Economisch herstel zorgt voor meer laksheid

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Als gevolg van het economische herstel neemt het aantal sancties dat door werkgevers wordt opgelegd aan personeel toe. Onderpresteren, ongeoorloofde afwezigheid en wangedrag vormen de voornaamste redenen voor de straffen. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van het onderzoek dat het Britse recruitmentbureau Ortus uitvoerde onder werkgevers.

Sancties cruciaal om ongewenst gedrag te beteugelen


Het afgelopen jaar is het aantal door werkgevers opgelegde sancties met maar liefst 15% toegenomen. Volgens de onderzoekers van Ortus is deze toename toe te schrijven aan de herstellende economie. Directeur Nicholas Croucher: “Op de meeste werkplekken is het dieptepunt van de crisis achter de rug, waardoor de kans zich voordoet dat slechte gewoonten in het gedrag van de werknemer sluipen. Wanneer een bedrijf zich soepel opstelt tegen dergelijk wangedrag, dreigt het gevaar dat de winst van kostenbesparingen hierdoor teniet wordt gedaan. Sancties vormen daarom een cruciaal middel om wangedrag van werknemers tegen te gaan.”

Onderpresteren, wangedrag en tijdverspilling


De belangrijkste reden voor een straf blijkt ondermaatse prestatie te zijn: maar liefst 81% van de ondervraagden noemt deze reden. Ook misdragingen (49%), ongeoorloofde afwezigheid (35%) en tijdverspilling (33%) worden veel genoemd. Voor 31% van de werkgevers waren professionele fouten reden voor het opleggen van sancties, terwijl misbruik van het internet- of social media -protocol bij 20% van de respondenten tot een straf heeft geleid. Een klein deel (7%) van de werkgevers noemt alcohol- of drugsgerelateerde sancties. Het grootste deel van de straffen blijft overigens beperkt tot een schriftelijke waarschuwing, zo geeft 80% van de ondervraagden aan.

Vaker voor de rechter


Steeds meer zaken werden de afgelopen jaren voor een rechtbank uitgevochten, zo constateren de onderzoeker. In 2013 nam het aantal gevallen dat voor de rechter kwam met 10% toe; ten opzichte van 2008 is zelfs sprake van meer dan een verdubbeling. Croucher pleit voor duidelijke juridische richtlijnen inzake professionele conflicten. “Het groeiende aantal zaken dat voor de rechter komt, maakt het belang van een heldere en efficiënte rechtsprocedure des te duidelijker. Voor beide partijen is het vele malen wenselijker om een probleem snel en eerlijk op te lossen, in plaats van in een slepend juridisch proces terecht te komen.