Werknemers volgen orders van robots op

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Bijna de helft van de werknemers volgt de orders van een robot zonder problemen op, zo blijkt uit onderzoek van het Human Computer Interaction Lab van de University of Manitoba in Canada. Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat een behoorlijk deel van de onderzochte werknemers met robot Nao in gesprek ging als met een menselijke gesprekspartner.

Autoriteit robot niet massaal afgewezen

Wanneer een vervelende opdracht van een mens kwam, reageerde 86% hier positief op. Werd de vraag echter door robot Nao gesteld, dan liep dit percentage terug tot 46%. Toch is dit een hoopvol percentage, stelt James E. Young, professor human-robot interaction: “De eerste resultaten van deze studie maken duidelijk dat werknemers de autoriteit van robots niet per definitie zouden afwijzen en dat een groot deel de bevelen ook daadwerkelijk uitvoert.”

Robots zijn net mensen

Een opvallende constatering die de onderzoekers deden, was dat veel betrokkenen met de robot in gesprek gingen alsof het werkelijk een menselijke collega betrof. Young: “Hoewel de bevelen in werkelijkheid van een operator kwamen die zich achter een wand bevond, bleken veel werknemers het idee te hebben dat robot Nao uit zichzelf de taken verdeelde.” De onderzoekers verklaren dit fenomeen vanuit de psychologische opvatting dat wij als mensen nu eenmaal afgericht zijn om de orders van een autoriteit op te volgen. Was Nao nog een zeer vriendelijke, mensachtige robot: nu zijn de wetenschappers van het Human Computer Interaction Lab van plan het onderzoek te herhalen met een minder aardige robot. De vraag is: zorgt een meer intimiderende robot voor gehoorzamere werknemers?