Nederlanders hebben minder last van werkstress

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederlandse en Franse werknemers hebben minder last van stress dan werknemers in de rest van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van de vacaturebank Totaljobs.com in acht verschillende Europese landen. Er is vastgesteld dat zowel in Frankrijk als in Nederland 64% van de werkenden aangeeft geen stress te voelen en geen problemen te hebben met de hoeveelheid arbeid die zij verrichten. Daartegenover staan de werknemers uit Groot-Brittannië, waarvan slechts 13% aangeeft geen negatieve invloed te ervaren. Het Europees gemiddelde bedraagt 42%.

Stilzwijgen vaak oorzaak van problemen

“Werk is de meest stressvolle factor in het leven,” benadrukt Emma Mamo, hoofd werknemerswelzijn bij de Britse organisatie Mind. “Een beperkte vorm van druk kan een stimulans betekenen voor de motivatie en productiviteit, maar een aanhoudende en negatieve stress kan bijzonder gevaarlijk zijn voor de gezondheid en kan leiden tot depressies, angsten en andere mentale gezondheidsproblemen”, aldus Mamo. Een belangrijk deel van het probleem moet volgens haar worden toegedicht aan de cultuur van het stilzwijgen rond mentale gezondheidsproblemen, waardoor slachtoffers niet met hun gevoelens en problemen naar buiten durven treden. 

Evenwichtige balans tussen werk en gezin de remedie

Mamo zegt hierover dat werknemers het vaak niet aandurven om hun baas in te lichten over de problemen die zij hebben. “Dat geldt zeker in een periode van economische moeilijkheden, waar men immers niet de indruk wil wekken geen mogelijkheid te hebben om tegenslagen het hoofd te bieden. Het is echter cruciaal dat onderkend wordt dat de bescherming van de mentale gezondheid een opdracht is voor de hele organisatie en dat een veilige omgeving gecreëerd dient te worden waarin iedereen zich ongeremd voelt om vrijuit te spreken en ondersteuning te zoeken.” Website-directeur van Totaljobs.com, John Salt, zegt dat een evenwichtige balans tussen werk en gezin één van de belangrijkste factoren is om werkstress op te vangen.