Crisis stimuleert innovatie en efficiency

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Dankzij de huidige marktsituatie is er bij organisaties, vooral binnen de overheid , meer aandacht voor innovatie. Dit blijkt uit onderzoek van detacherings-, werving- en selectiebureau Yacht. Ruim 80% van de organisaties heeft het afgelopen jaar vernieuwingen doorgevoerd of gaat dit het komende jaar doen.

Efficiency en marktwerking

Het voornaamste doel van de vernieuwingen is het realiseren van een grotere efficiency. Ongeveer een kwart van de ondernemingen geeft aan dat de innovaties uit nood geboren zijn, omdat het bedrijf anders niet kan overleven. Vooral bij gemeenten en andere overheden zijn de vernieuwingen gericht op het verbeteren van de efficiency. Vaak hebben overheidsinstellingen hierin geen keus, aangezien er vanwege de bezuinigingen meer moet worden bereikt met dezelfde middelen. In de zorg is nog sprake van een andere reden voor het bevorderen van de innovatie: marktwerking. Hierdoor is men binnen de gezondheidszorg sterk gericht op het creëren van nieuwe producten en diensten.

Lokale overheden kunnen nog veel vooruitgang boeken

Lokale overheden zijn meer dan ooit bezig met efficiencyverbeteringen, mede als gevolg van de economische recessie. Dick Koopman, directeur van Yacht: “We zien dat lokale overheden vooral hun financiën op orde willen hebben. Budgetbewaking bij projecten staat hoog op de agenda: 67% bewaakt het budget continu.” Toch is er op andere vlakken nog wel ruimte voor enige verbetering, aldus Koopman. “Om nog efficiënter te kunnen werken, zouden lokale overheden er goed aan doen om ook de andere aspecten van projecten beter te bewaken. Zo weet 56% niet wat de voortgang van projecten is en zo’n 25% weet helemaal niet wat de status is van een project. Verder is 47% niet op de hoogte van de financiële gevolgen wanneer een project niet op tijd is afgerond.” Met nog meer bewustzijn kunnen gemeenten veel bereiken, meent Koopman, die refereert aan het succes van de gemeente Rotterdam: “Deze gemeente wist, door efficiencyverbeteringen, 23 miljoen euro over te houden in 2013. Crisis hoeft dus niet alleen slecht te zijn.”