Onhandig gebruik sociale media leidt vaak tot ontslag

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Zo’n 10% van het aantal gevallen van ontslag op staande voet wordt veroorzaakt door berichten op social media. Dit blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener DAS. Duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer op het gebied van social media zouden een hoop onduidelijkheid en conflicten kunnen voorkomen.

“Lekker bedrijf zijn wij”

De Facebook-update van een zekere Pascalle was onlangs een hit op internet. De Albert Heijn-medewerkster had zich ziekgemeld en slingerde even later de volgende update de wereld in: ‘Net “ziekgemeld” en nu lekker de hele dag shoppen in A’dam met m’n moeder!’ Het resultaat laat zich raden: ontslag op staande voet. Ook de bedrijfsleider zit namelijk op Facebook. Deze Pascalle is zeker niet de enige die een dergelijke blunder begaat. Behalve ‘zieken’ die door de mand vallen, zijn er de nodige medewerkers die op Twitter of Facebook even lekker de frustratie over een collega, de baas of het bedrijf waarvoor ze werken van zich afschrijven. Werkgevers kunnen hier over het algemeen niet om lachen, constateert DAS. De medewerkster van een andere supermarkt die berichtte over oud vlees dat ze vooraan in de koeling moest leggen, kan hierover meepraten. “Lekker bedrijf zijn wij”, voegde ze er nog aan toe. Ook zij kon op zoek naar ander werk.

Duidelijke afspraken voorkomen een hoop ellende

Pascal Besselink, woordvoerder van DAS, geeft aan dat duidelijk afspraken een hoop kunnen oplossen. “Er zijn genoeg conflicten die het gevolg zijn van onduidelijk afspraken over het gebruik van social media. Wat mag je bijvoorbeeld vertellen over de onderneming? Ondernemers hebben vaak niet eens een socialmediaprotocol opgesteld en als er al een protocol is, zijn de regels vaak achterhaald. Dit leidt tot onnodige conflicten tussen werkgevers en werknemers.” Behalve duidelijk afspraken dient er volgens Besselink ook meer te worden gedaan aan bewustwording onder werknemers. Vooral jongeren staan er vaak onvoldoende bij stil wat de gevolgen kunnen zijn van tweets of updates die met het werk te maken hebben. Anno 2014 is het voor sommigen kennelijk nog steeds niet duidelijk dat ook werkgevers actief zijn op social media.