Nederlands inkoopbeleid kan stukken beter

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Inkoopprofessionals in Nederland presteren verre van optimaal, blijkt uit onderzoek in opdracht van elektronicaproducent Ricoh. In samenwerking met softwarebedrijf BasWare en inkoopspecialist Peter Streefkerk presenteert het bedrijf ‘Inkopen, eruit halen wat erin zit’. Dit onderzoek maakt duidelijk dat er nog veel te halen valt voor professionals in de wereld van de inkoop .

Veel te winnen qua professionaliteit

Zo’n driehonderd Nederlandse inkoopprofessionals werden ondervraagd in het kader van het onderzoek, dat bedoeld is om inzicht te verwerven in de positie die Nederland inneemt op inkoopgebied. Hoewel zaken als tendering en sourcing onmisbaar zijn voor een fatsoenlijk inkoopbeleid, krijgen deze vaak onvoldoende aandacht. Van de professionals heeft 72% het sourcingproces niet op orde; voor tendering ligt dit percentage op 58%. Wat verder opvalt is dat 42% van de inkopers niet de beschikking heeft over een dashboard waarmee de KPI’s (Key Performance Indicators) kunnen worden bewaakt. Een laatste opmerkelijke uitkomst betreft de automatisering van het proces: ruim de helft (56%) van de prijs- en artikellijsten kan niet automatisch worden ingelezen.

Cijfers niet alarmerend, wel opmerkelijk

Volgens Mike Hermes, principal business consultan t P2P bij Ricoh Nederland, is er nog geen reden tot paniek. “De uitkomsten zijn nog niet direct alarmerend, maar in een aantal gevallen zijn ze op z'n minst wonderlijk te noemen.” Er valt volgens Hermes nog veel winst te boeken: “In relatie tot de titel van ons onderzoek mag je constateren dan inkopend Nederland er zeker nog niet alles uithaalt.” Ook mede-onderzoeker Streefkerk ziet veel ruimte voor verbetering. “Een algemene conclusie is dat de basis in een groot aantal gevallen nog niet op orde is. Een basis die wel nodig is om verder te groeien en een volwaardig gesprekspartner voor de business te worden. Vanuit dat oogpunt biedt de uitkomst van dit onderzoek voldoende aanknopingspunten voor verbetering.”