Vaste pensioenleeftijd niet meer van deze tijd

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Wetenschappers van de University of Southampton pleiten voor het wereldwijd afschaffen van de verplichte pensioenleeftijd. De pensioensystemen zullen volgens hen binnen afzienbare tijd onhoudbaar blijken, omdat door de toegenomen levensverwachting een steeds grotere groep niet-werkenden financieel zal moeten worden ondersteund.

Pensioensysteem onder grote druk

Wereldwijd lijkt er consensus te zijn over de pensioenleeftijd, die meestal rond de 65 ligt. Yehuda Baruch, professor management in Southampton, stelt vast dat er sprake is van een groot probleem: “Over de hele wereld treden er problemen op in de financiering van de pensioenen . Jongeren beginnen later met werken en dragen dus korter bij aan de pensioenpot. Tegelijkertijd worden mensen steeds ouder en is het niet ongebruikelijk dat ze 30 jaar lang pensioen ontvangen.” Baruch pleit dan ook voor het afschaffen van de verplichte pensioenleeftijd, zodat mensen ervoor kunnen kiezen om langer door te werken. Ook meer flexibiliteit in het ontvangen van pensioen zou volgens hem helpen de problemen tegen te gaan, bijvoorbeeld wanneer mensen slechts gedeeltelijk stoppen met werken tegen een deel van het pensioenbedrag.

Bijdrage ouderen moet op waarde worden geschat

Om een afschaffing van de verplichte pensioenleeftijd te kunnen bereiken, moet er volgens de onderzoekers een belangrijke cultuuromslag plaatsvinden. De waarde van oudere werknemers moet op waarde worden geschat en het moet ze makkelijker worden gemaakt om aan het werk te komen en te blijven. “Senioriteit moet niet worden gezien als een reden om te stoppen met werken, maar als een belofte om een nog langere en duurzamere bijdrage te kunnen leveren aan de arbeidsmarkt,” stelt Baruch. De onderzoekers geven aan dat de gevolgen van eventuele maatregelen wellicht niet in alle landen exact hetzelfde zullen zijn, maar dat een internationale afschaffing van de vaste pensioenleeftijd wel de beste en feitelijk enige optie is.