Meeste werknemers onverschillig over sekse van collega's

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het grootste deel van de werknemers heeft geen voorkeur voor mannelijke of vrouwelijke collega's, zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Pew Research Center. Deze denktank verricht onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken, demografische verdeling en publieke opinie. Van de mensen die wel een voorkeur hebben, kiezen de meeste – ook vrouwen – voor een mannelijke collega.

Mannen geliefder als collega, bij beide seksen

Het onderzoek onder meer dan tweeduizend werknemers toont aan dat 78% van de mannen en 76% van de vrouwen onverschillig staat tegenover de sekse van hun collega's. Van de vrouwen die wel een voorkeur hebben, geeft maar liefst drie kwart aan liever met mannen te werken. Ook mannen blijken, in elk geval op de werkvloer, liever omringd te worden door mensen van hetzelfde geslacht: twee derde van de mannen die een voorkeur hebben, prefereert mannelijke collega's.

Verwachting wijkt af van de werkelijkheid

Opvallend is dat de resultaten engiszins anders uitpakken wanneer mensen wordt gevraagd wat volgens hen de algemene opvatting is. Behalve de vraag: 'met wie werk je zelf het liefst samen?', stelden de onderzoekers ook de vraag: 'verwacht je dat mannen en vrouwen liever samenwerken met collega's van hetzelfde geslacht?' Alsnog verwacht ongeveer de helft dat beide geslachten geen voorkeur hebben; de andere helft echter verwacht vooral van mannen dat ze liever met seksegenoten werken dan met vrouwen. Dit blijkt in werkelijkheid dus mee te vallen – mits de mannen de vraag naar hun persoonlijke preferentie eerlijk hebben beantwoord, natuurlijk.