Screening van buitenlandse werknemers laat te wensen over

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Hoewel het voor bedrijven tegenwoordig zeer gebruikelijk is om buitenlandse werknemers aan te nemen, blijken werkgevers vaak de nodige problemen te ervaren bij het nagaan van referenties en het curriculum vitae van de internationale kandidaten. Dat concludeert de Britse wervingsorganisatie HireRight in een onderzoek onder tweehonderd bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.

Controlesystemen niet berekend op internationale kandidaten

Meer dan een derde van de ondervraagde werkgevers (39%) geeft aan niet de middelen in huis te hebben om een fatsoenlijke achtergrondcheck uit te voeren bij internationale kandidaten. En dat terwijl veel bedrijven voornemens zijn in de toekomst meer talent uit het buitenland te halen. Steve Girdler, managing director van HireRight: “Nu ook Bulgaren en Roemenen sinds enige tijd onder dezelfde voorwaarden kunnen werken als Britse werknemers, krijgen we niet alleen te maken met een groter aanbod aan personeel, maar ook met nieuwe problemen. Want om te zorgen dat ze geen frauderende en oneerlijke werknemers aantrekken, moeten bedrijven beschikken over een sterk controlesysteem.” Dat is nu meestal niet het geval, concludeert Girdler. Binnenlandse en buitenlandse kandidaten kunnen niet met dezelfde nauwkeurigheid worden gecontroleerd.

Helft van sollicitaties bevat onjuistheden

Bij meer dan de helft (54%) van de Britse sollicitaties in het laatste kwartaal van 2013 werden onjuistheden geconstateerd, onthullen de onderzoekers. Een jaar eerder ging het zelfs om meer dan 60%. Vooral op de onderdelen werkervaring en opleiding willen mensen nog wel eens een loopje nemen met de waarheid. Het is daarom volgens Girdler enorm belangrijk dat er meer aandacht komt voor betere controle van referenties, kwalificaties en het cv: “Dat meer dan de helft van de sollicitaties onwaarheden bevat, geeft aan dat het van levensbelang is om zeer nauwkeurig te checken of de claims die mensen doen, kloppen. Of ze nou afkomstig zijn uit het buitenland of niet, we moeten voorkomen dat mensen kunnen wegkomen met onterechte claims.”